Helgheim kirke

Helgheim kirke

Bakgrunn
Det ser ut til at Helgheim i Jølster hadde kirke i middelalderen, skjønt sidene som redegjør for landskyld og tiende til Helgheim, mangler i (formodentlig) Bergens kalvskinn. Det later til at ny kirke ble oppført omkring 1600. I 1636 ble denne sagt å ha fått nytt våpenhus, og omkring 1655 fikk den nytt tårn og i 1659 igjen nytt våpenhus. Da det så var snakk om ny kirke på siste halvdel av 1800-tallet, var det krefter, inkludert presten, som ønsket å flytte kirkestedet til Skei, som nå er kommunesenter. Det gamle kirkestedet ble imidlertid beholdt, og den nye kirken ble tegnet av Jacob Wilhelm Nordan og oppført av byggmester Ole Vangberg. Kirken ble vigslet den 28. november 1877 — det verste uåret i manns minne og i en tid med stor utvandring til Amerika, men også folkevekst i bygda.

Kirkebygg
Helgheim kirke er en langkirke i tre som opprinnelig hadde 600 sitteplasser, men i dag opererer Kirkesøk med 500. Kirken har vesttårn, og koret er polygonalt avsluttet og omgitt av sakristier. Kirken er et typisk barn av sin tid, nygotisk som den er.

Interiør
Innvendig har kirken orgelgalleri i vest, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Korbuen er — kanskje uventet — rundbuet, men så har både koret og midtskipet tønnehvelv. Skipet er tredelt, og sideskipenes himlinger er flate.

Inventar
Inventaret er for en stor del på alder med kirken. Altertavlen er malt av malermesteren for kirken, og bildene var ment å være midlertidige. I hovedfeltet ses nokså lokale fjell, og øverst er et forsfestelsesbilde. Gamlekirkens altertavle (fra 1667, malt av Hans Caspar i 1681) er barokk og har et korsfestelsesbilde med snedekkede jølsterfjell i bakgrunnen. Den befinner seg nå på Bergens museum. Der er også en prekestol fra 1666, mens den i kirken er på alder med den. Under en oppussing i 1952 ble stolen senket, og roser som var på den, ble overmalt. Også døpefonten er på alder med kirken, mens dåpsfatet er fra 1716.

Orgelet er bygget av Jehmlich Orgelbau i Dresden i 1979, og det finnes også et eldre Jørgensen-orgel. Kirken har tre klokker. De er fra 1679, fra før 1700 og fra 1934. Litteraturen omtaler også andre inventargjenstander.

Kirkegård
Kirken står vest på kirkegården, som strekker seg ned mot Jølstravatnet. Det er parkeringsplass på sørsiden.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden