Hafslo kirke

Hafslo kirke

Bakgrunn
Hafslo var tidligere egen kommune (og omfattet også Solvorn og Ornes). Hafslobygda har hatt kirke siden middelalderen. Eldste bevarte skriftlige vitnesbyrd om den er fra 1340, men presten er nevnt i 1271. Her stod en stavkirke som ble for liten da ny kirkelov ble vedtatt i 1851. Kirken var da i privat eie (etter auksjonen i 1723).

Hafslo stavkirke 1819 av Johannes Flintoe
Stavkirken på en akvarell av Johannes Flintoe fra 1819, gjengitt i Roar Hauglid: Norske stavkirker, s. 59.

I 1876 ble planer for utvidelse av stavkirken utarbeidet av arkitekt Johan Faye og godkjent av stiftsdireksjonen. En uke etter kontraktsundertegnelse med byggmesteren i januar 1877 ombestemte imidlertid byggekomiteen seg. Det var, ifølge «Norges kirker», først snakk om å bygge nytt på grunnlag av Fayes utvidelsestegninger, men dette ble ikke godtatt av departementet. Det sies imidlertid at planene ble lagt til grunn med merknader av J.W. Nordan ved nybyggingen. Gamlekirken ble revet i mai 1878, og den nye kirken ble innviet den 4. desember samme år.

Kirkebygg
Hafslo kirke er en laftet langkirke med vesttårn og rett avsluttet kor omgitt acv sakristier. Kirken har liggende panel utvendig og kledde vegger også innvendig.

Interiør og inventar
Kirken er treskipet med orgelgalleri i vest. Midtskip og kor har tønnehvelv av forskjellige dimensjoner, mens sideskipene har flat himling. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet et par trinn over skipets gulv.

I korets fondvegg er et vindu med glassmaleri som fungerer som altertavle. Motivet er Jesus som den gode hyrde. I tillegg står et krusifiks på alteret. Prekestolen og døpefonten er på alder med kirken. Prekestolen (til høyre i koråpningen) er enkel med åttekantet grunnform, og lesepulten er også åttekantet. Også den kalkformede døpefonten er åttekantet.

Orgelet er bygget av Gunnar Fabricius Husted. Den ene kirkeklokken ble omstøpt i 1844, den andre er fra 1878, støpt ved Laxevaags Værk i Bergen.

Det finnes inventargjenstander fra gamlekirken på Universitetsmuseet i Bergen. Dette gjelder blant annet en renessanseprekestol, en kongefigur og det såkalte Hafsloteppet.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, som strekker seg ned mot Hafslovatnet. Den er utvidet flere ganger, og utvidelsene vestover er de nyeste delene. Der står også et servicebygg. På kirkegården står et krigsminnesmerke og et minnesmerke over haugianeren Erik Vinjum.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden