Gulen kirke

Gulen kirke nordfra
Foto: Nina Aldin Thune, fra Wikimedia Commons

Bakgrunn
Si Eivindvik til en Wergeland-kjenner, og du risikerer en forelesning om Eivindvigens anden Skaber, sognepresten Niels Griis Alstrup Dahl, som visstnok fikk planter til å gro der andre måtte gi opp. Eivindvik er kommunesenter i Gulen, og der står Gulen kirke. Tidligere ble Eivindvik-navnet brukt også på kirke, prestegjeld og kommune.

En kirke i Eivindvik er omtalt («Oeyvindarviik») i 1329 og presten («rectoribus ecclesiarum de Hamar et de Oeyvindarviik») i 1327. Kirkestedet er ved prestegården (gnr. 15), og det antas at middelalderkirken var en stavkirke. Den ble avløst av en liten tømmerkirke på slutten av 1500-tallet, og denne stod til dagens kirke ble oppført samme sted.

Kirkebygg
Gulen kirke (eller Eivindvik kirke) ble tegnet av Georg Bull, oppført av byggmester Ole Syslak og vigslet den 13. desember 1863. Kirken har vesttårn, og koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier. Til 75-årsjubileet i 1938 ble kirken pusset opp og interøret endret noe etter planer av Johan Lindstrøm. Veggene ble dekket med finerplater ved den anledning. Dåpssakristiet sør for koret er fra 1963. Tårnet er restaurert en rekke ganger, senest i 1981. Kirken har 700 sitteplasser.

Mot koret
Mot koret. Foto: Nina Aldin Thune, fra Kunsthistorie.com. Lisens: CC BY-NC-SA 3.0.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri i vest og gallerier også langs nord- og sørveggen. Koret i øst åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. To søyler gjør koråpningen tredelt. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen. Skråvinduene i koret har glassmalerier fra 1963 med bilder av korsfestelsen og himmelfarten.

Altertavlen fra 1872 har et bilde malt av Christen Brun som viser Jesus i Getsemane. En altertavle fra 1768 er i dag å finne i De heibergske samlinger, som også har en dåpskanne og et par lysestaker fra Gulen kirke.

Prekestolen er på alder med kirken og står i koråpningens venstrekant. Den blokkformede døpefonten er fra middelalderen. Orgelet har 18 stemmer og ble bygget av Brødrene Torkildsen i 1996. Det gamle orgelet står på galleriet like ved siden av koråpningen. Det finnes to klokker. Den ene er støptav Tomas Lydersen i Bergen i 1711, den andre omstøpt av Gerhard Horner i Stockholm i 1821.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården. Ved kirken er et krigsminnesmerke og et minnesmerke over nevnte Niels Dahl. Det er kirkegård også på nordsiden av Haugane, veien nord for kirken. Eivindvik er ellers kjent for et par gamle steinkors, det ene like utenfor kirkegårdsporten, det andre bortenfor prestegården. Like ved er en olavskilde.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden