Bakgrunn, tidligere kirker
Kommunesenteret Dale i Fjaler har hatt kirke siden middelalderen. Middelalderkirken er nevnt i Bergens kalvskinn, og en døpefont i kleberstein antas å være fra 1250–1350. Denne stavkirken ble avløst av en tømmerkirke rundt 1600 (antatt oppført 1594), og denne måtte vike for dagens kirke i 1864.
Kirkebygg
Dale kirke ble oppført av byggmester Johannes Øvsthus og vigslet den 24. november 1864. Arkitektens navn synes imidlertid ukjent. Det er en laftet langkirke med vesttårn og med polygonalt avsluttet kor. Midt på hver langside er et lite utbygg, og det er trinnfri inngang gjennom det nordre. Kirken ble omfattende restaurert til hundreårsjubileet, blant annet med avluting av innervegger og nye interiørfarger. I 1990-årene forfalt kirkens ytre, og det var folkeaksjon i bygda med innsamling av penger for å få pusset opp kirken. Kirken har 510 sitteplasser.
Interiør
Et uvanlig innslag her er sakristiene. Det er ett på hver side i korenden av skipet. De er ikke like høye som skipet, men har gallerier på toppen. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Kirken har orgelgalleri i vest, og galleriet strekker seg et lite stykke langs nord- og sørveggen.
Inventar
Altertavlen har et oppstandelsesbilde malt av Anders Askevold i 1863 og ble gitt i gave til kirken av handelsmannen Wilken Nitter. På hjørnet mellom skipet og det nordre sakristiet henger en barokk altertavle fra 1620. Den har som flere slike barokktavler i området en blanding av bilder og tekst. Bildene i de tre hovedfeltene viser nattverdens innstiftelse, korsfestelsen og oppstandelsen, og øverst ses himmelfarten. Snekkerarbeidet skal være utført av samme person som snekret altertavlene til Bygstad, Viksdalen, Sande og Holmedal kirker.
Prekestolen er i koråpningens høyrekant og er på alder med kirken. Døpefonten av kleberstein er fra middelalderen. Det finnes to klokker — fra 1594 og 1850 (støpt av J.F. Becker, Bergen). Orgelet har 22 stemmer og ble bygget av Bruno Christensen i 1983. Litteraturen omtaler også andre inventargjenstander, deriblant enkelte på museum. I sistnevnte kategori er en prekestol fra ca. 1600 samt en kirkedør fra middelalderen i Bergens museum, og i Kunstindustrimuseet i Oslo finnes en messehagel fra rundt 1650.
Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av sin kirkegård. Rett øst for koret er et krigsminnesmerke. Nær kirkegårdsmuren på østsiden er gravminner for Jakob Sande og hans familie. Jakob Sande-tunet, klokkergården der Sande vokste opp, er for øvrig like sør for kirkegården.
Kilder og videre lesning:
- Margrethe Henden Aaraas, Torkjell Djupedal, Sigurd Vengen og Finn Borgen Førsund: På kyrkjeferd i Sogn og Fjordane 1. Nordfjord og Sunnfjord (Selja forlag: Førde, 2000; ISBN 82-91722-13-7), s. 290–293
- Margrethe Henden Aaraas: Dale kyrkje i Fjaler (Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane, arkivert nettside)
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Fjaler sogn
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 336
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Sogn og Fjordane fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 150–151
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Sogn og Fjordane