Bakgrunn
Bremangerlandet har (stort sett) hatt kirke siden middelalderen, men middelalderkirken og en tømmerkirke fra 1695 stod på Grotle, der den gamle kirkegården fortsatt er å se, mens det finnes en nyere gravlund litt lenger øst. Kirkestedet ble flyttet til Frøya i 1865, og kirken der bar Bremanger-navnet som prestegjeldets hovedkirke til 1953, da den ble kalt Frøya kirke og kirken på Bremangerlandet fikk rett til å kalles Bremanger kirke. Etter 1865 var det misnøye med det som ble oppfattet som lang og stri kirkevei, og tidlig på 1900-tallet fikk man gjennomslag for å oppføre ny kirke ved Hauge på Bremangerlandet.
Kirkebygg
Den kirken som nå kalles Bremanger kirke, het opprinnelig Bremangerpollen kirke. Den ble tegnet av entreprenør Anders Karlsen fra Eid, og byggmester var Jørgen Myroldhaug. Kirken ble vigslet den 4. september 1914. Det er en langkirke i tre med 400 sitteplasser. Den har vesttårn, og koret er polygonalt avsluttet (som en halv åttekant) og omgitt av sakristier.
Interiør og inventar
Kirken har orgelgalleri i vest, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Søylerader og forskjeller i takhimling gir kirken et visst treskipet preg. Korvinduene har glassmalerier med evangelistbilder.
Pussig nok er det ukjent hvem som har malt alterbildet, et nattverdsbilde som ligner veldig på alterbildene i Frøya og Selje kirker. Selve tavlene ligner også på hverandre. Teksten under bildet lød opprinnelig «Til min ihukommelse» (1 Kor 11, 25), men noen sørget for å få det endret, og det står nå «Til minne om meg».
Prekestolen står i korbuens venstrekant. Døpefonten antas å være på alder med kirken, mens fatet skal være fra 1911. Klokken ble støpt av O. Olsen & Søn i 1914, og orgelet ble bygget av Vestre orgelfabrikk i 1965 eller 1966.
Kirkegård om omgivelser
Området rundt kirken er parkmessig behandlet og omgitt av steingjerde, men det er ikke gravlund der. Utenfor kirken er et krigsminnesmerke og et minnesmerke over fiskere som har omkommet på havet. Sistnevnte er laget av Ståle Kyllingstad.
Kilder og videre lesning:
- Margrethe Henden Aaraas, Torkjell Djupedal, Sigurd Vengen og Finn Borgen Førsund: På kyrkjeferd i Sogn og Fjordane 1. Nordfjord og Sunnfjord (Selja forlag: Førde, 2000; ISBN 82-91722-13-7), s. 64–69
- Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane (arkivert nettside)
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 333
- Kirkesøk
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Sogn og Fjordane fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 181–182 (om kirken på Grotle)
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om dagens kirkested
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om det gamle kirkestedet på Grotle
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Sogn og Fjordane