Bakgrunn
Utsira er en øy og kommune i Nordsjøen et stykke vest for Karmøy. Med sine 200 innbyggere er den Norges minste kommune i folketall. En kirke på Nordvik (gnr. 26) er omtalt ca. 1620, men det tas for gitt at det stod kirke her i middelalderen. Den var i sin tid underlagt Halsnøy kloster, som fikk hele tienden fra øya. Det het seg i 1620 at kirken hverken hadde inventar eller ornamenter. Kirken lå under Torvastad da den i 1704 ble omfattende reparert. Den ble da beskrevet som en liten laftebygning. I 1785 ble den erstattet med en ny kirke, som fortsatt står med enkelte endringer.
Kirkebygg
Utsira kirke er en laftet langkirke med rundt hundre sitteplasser. Hele kirken — også tårnet — har saltak, og koret er rett avsluttet og har sakristi i forlengelsen. Sakristiet og selve tårnet er fra 1954. Før den tid gikk tårnfoten (eller hva vi skal kalle det) bare opp til skipets mønehøyde. Kirken har liggende panel utvendig.
Interiør og inventar
Laftetømmeret er malt inne i kirkerommet. Det er orgelgalleri i vest. I øst åpner koret seg mot skipet i sin fulle bredde (bortsett fra at øvre del er noe skjermet av korbuen), og korgulvet er et lite trinn høyere enn skipets gulv.
Den nygotiske altertavlen er fra 1870 og har et gullfarget kors snarere enn et bilde. Også døpefonten er fra 1870, mens prekestolen ifølge kirkeleksikonet er fra 1685. Samme sted opplyses at kirken har et elektronisk Yamaha-orgel (skjønt det finnes piper på orgelgalleriet) og en klokke støpt av Olsen Nauen i 1991.
Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av en kirkegård som er omgitt av en steimur. På denne er det et fåtall gjenværende gravmonumenter samt et lite hus (redskapshus?) etter at kirkegården gikk ut av bruk på 1970-tallet. Noen hundre meter lenger sør er en nyere gravplass som også omgitt av en steinmur.
Kilder og videre lesning:
- Jan Brendalsmo: Middelalderske kirkesteder i Rogaland (Riksantikvaren, 2016), s. 136–137
- Kirkesøk
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 423
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Rogaland