Torvastad kirke

Torvastad kirke

Bakgrunn
Torvastad kommune omfattet i sin tid hele det nåværende Haugesund samt Utsira og nordre Karmøy. Torvastad (gnr. 6 eller 131) har da også hatt områdets hovedkirke siden middelalderen. Eldste kjente omtale av presten er fra 1301 og av kirken («Torfua stodhom kirkiu») fra 1382. Undersøkt litteratur har lite å fortelle om middelalderkirkebygget, som kan tenkes å ha vært en stavkirke. Da dagens kirke ble oppført i 1880, ble den tidligere kirken, som var fra 1600-tallet revet. I dens korvegg ble det funnet et dragehode fra et husformet relikvieskrin som antas å være fra 1100-tallet. Middelalderkirken ble omfattende reparert i 1620-årene og så revet i 1635 og erstattet med en tømmerkirke. Denne stod litt nordvest for den nåværende kirken.

Kirkebygg
Det foreligger motstridende opplysninger om arkitekt og byggmester. Ifølge kirkeleksikonet er kirken tegnet av Linstow, hvilket i så fall betyr at det er tatt utgangspunkt i hans typetegninger. Ifølge boken Karmøy i tekst og billeder var Andreas Syre byggmester. Mot dette krediterer Kirkesøk, Norsk kunstnerleksikon og menigheten Ole Vangberg. På menighetens nettsted sies det at tegningene til Valestrand kirke ble benyttet, og disse skal igjen bygge på Vangbergs tegninger for Vikebygd kirke (fra 1872; denne brant i 1926).

Torvastad kirke er en laftet langkirke med et vesttårn som formodentlig er i bindingsverk. Koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier. Antall sitteplasser er ifølge Kirkesøk 450. Kirken ble vigslet i 1880.

Interiør og inventar
Søylerader og forskjeller i himlingen får kirkerommet til å fremstå som treskipet. Det er orgelgalleri i vest, og fremre del av skipet er møblert med stoler istedenfor tradisjonelle kirkebenker. Koråpningen er rundbuet, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen. Prekestolen står i korbuens høyrekant og har oppgang fra skipets sørøstre hjørne.

Altertavlen er fra 1912 eller 1914 (kildene er uenige). Bildet er ifølge kirkeleksikonet malt av Ole Frøvig og viser Jesus som taler til disiplene. Teksten over bildet lyder: «Se, jeg er med Eder hver dag indtil Verdens Ende.» (Matt. 28, 20) Det er glassmalerier i korvinduene. Kirkeleksikonet daterer de to klokkene til samme år som kirken, mens orgelet skal være bygget av Åkerman & Lund i 1986.

Krigsminnesmerke
Krigsminnesmerke

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, og sørvest for kirken står et bårehus fra 1964. Øst for dette igjen (altså sør for kirken) er det i 2017–18 oppført et nytt bårehus. På kirkegården står også et krigsminnesmerke. Ifølge Jan Brendalsmo hos Riksantikvaren hadde Torvastad fire–fem kirkegårder i bruk i 1980. I dag brukes i tillegg til området rundt kirken en gravplass noen hundre meter lenger øst, på vestsiden av Torvastadvegen. Gravsøk kan utføres her.

Torvastad kirke
Widerøe-bilde (1960) fra Nasjonalbibliotekets samling

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden