Bakgrunn
Håland herred (dagens Sola) hadde en rekke kirkesteder i gammel tid. Prestegjeldets hovedkirke var Håland, og Sola og Tjora var annekser. Håland-navnet ble for øvrig beholdt for prestegjeldet helt til 1968, da det ble endret til Sola. Ny hovedkirke for Sola ble oppført på Ut-Sola (gnr. 16) og tatt i bruk i 1842. Ved samme anledning ble de tre gamle kirkene nedlagt.
Tananger er et stykke nord for der Stavanger lufthavn ligger i dag. Mens kirkekonsolideringen virket uproblematisk i andre deler av prestegjeldet, kan det synes som om folk i Tanangerområdet oppfattet kirkeveien som vel lang etter nedleggelsen av kirken på Tjora. Etter en større gave i 1874 kom arbeid for nytt kirkebygg i området i gang, og saken kom raskt videre til herredsstyret og stiftsdireksjonen. Det ble gitt grunn til kapell og kirkegård. Henrik Nissen utarbeidet tegninger som ble godkjent ved kgl.res. av 29. august 1877, ifølge bygdeboken. Tananger kapell ble vigslet den 26. november 1879. Tananger fikk eget kirketilsyn i 1898, og etterhvert fikk bygget status som sognekirke. I 2002 ble det oppført ny kirke for Tananger, og gamlekirken gikk over til å bli kalt Tananger kapell igjen.
Kirkebygg
Tananger kapell er en laftet langkirke som ifølge Kirkesøk har 202 sitteplasser. Kirkesøk (og kirkeleksikonet) krediterer H.D.F. Linstow som arkitekt, og det må innrømmes at kapellet ligner mye på andre Linstow-kirker i Rogaland. Det har tårn og inngang i nord-nordvest, og koret er i samme bygningsdel (under samme tak) som skipet. I sør-sørøst er et rett avsluttet sakristitilbygg fra 1959, da kirken ble restaurert. (Slik så bygget ut før dette.) Det hvitmalte kapellet har liggende panel utvendig.
Interiør og inventar
Innvendig er laftetømmeret flattelgjet og malt. Det er orgelgalleri innenfor inngangen og galleri også langs nordøstre langvegg. Koret har samme bredde som skipet etter at tidligere sakristier ble fjernet ved restaureringen i 1959. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Prekestolen er (siden 1959) inntil langveggen i sørvest og har oppgang fra koret. Det står en enkel lesepult like ved siden av.
Altertavlen er et krusifiks fra 1959 laget av Ståle Kyllingstad. Døpefonten sies i kirkeleksikonet å være fra 1982, og den skal være kopiert etter «den gamle». Kirkeklokken ble støpt av Olsen Nauen i 1969. Ifølge bygdeboken fikk kirken pipeorgel i 1901, og dette ble byttet ut med et hammondorgel i 1953. I 1974 fikk kirken så et 11 stemmers pipeorgel (bygget av Jan Erik Spigseth, ifølge orgelregisteret).
Kirkegård og omgivelser
Kapellet står på nordre del av kirkegården, som er på alder med kapellet. Ifølge bygdeboken gikk det mange år før det ble skikk på gravplassen, både når det gjelder oversikt over gravlagte og stell av kirkegården. I vår tid synes forholdene å være mer ordnet. Det er parkeringsplass vest for kapellet, og i sørkant av denne er to bygg som Google Maps identifiserer som Betania bedehus og Lions Club Tananger. Tananger ring, veien som går forbi på nordsiden, er fylkesvei 4554. Øst for kapellet er nye Tananger kirke, som er dagens sognekirke.
Fremtid for kapellet?
Som ved de fleste slike tilfeller der kirkebygg avløses av nye, oppstår diskusjon om bruken av det gamle bygget, som krever vedlikehold. I 2023 meldte NRK at kapellet ble stengt etter brannkontroll i 2021, og at fellesrådet gikk inn for å rive kapellet. Det kan se ut til at dette ikke har skjedd per 2025, men det er muligens bare et tidsspørsmål.
Kilder og videre lesning: