Soma ligger vest for Sandnes sentrum. Det er gården (gnr. 65) med samme navn som har gitt navn til stedet, og det var kirke der fra middelalderen til 1839.
Presten («Thorde prest a Soma») er omtalt i 1298, og sognet («parochia de Soma») er omtalt i 1319, mens eldste kjente omtale av «Somma kiercke» er fra rundt 1620 (i Graagaas). Den var da anneks til Gand (Høyland).
Ny kirke skal ha blitt reist i 1655, og kirkestedet ble besluttet nedlagt i 1839. Omtrentlig område for kirken antas kjent, men ikke nøyaktig plassering, og heller ikke kirkenes utseende og bygningshistorie later man til å vite noe særlig om, utover den korte inventarlisten og oppregningen av landskyld i «Graagaas». Vi kan nok spekulere i at middelalderkirken(e) var av typen stavkirke, og at den som ble oppført på 1600-tallet, var en tømmerkirke, men vi vet det ikke.
Den viktigste etterlatenskapen etter kirken synes å tre felt som i dag er å finne på Universitetsmuseet i Bergen, etter alt å dømme fra en prekestol. Underlig nok daterer museet dem til 1630, altså 25 år før den gamle kirken ble revet og en ny oppført. Det er ukjent hva dateringen bygger på. Bildene i feltene viser evangelistene Matteus og Lukas samt Kristus som Salvator Mundi.
Det er ingen sammenheng mellom det nedlagte kirkestedet og Soma gravlund, som ligger noen hundre meter lenger sørøst. Gravlunden ble anlagt i 1916 og er utvidet flere ganger siden.
Kilder og videre lesning:
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Jan Brendalsmo: Middelalderske kirkesteder i Rogaland (Riksantikvaren, 2016), s. 15–16
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Rogaland