Randaberg kirke

Bakgrunn, tidligere kirker
I det som i dag er Randaberg kommune, stod det i middelalderen kirker på Randaberg (gnr. 51) og Viste (gnr. 59). Dette handler om førstnevnte kirkested, mens Viste har et eget oppslag. «Randaberghs kirkiu» er omtalt i 1355, mens presten («sira Swærtingi prest a Randaberghe») er nevnt i 1316. Det antas at middelalderkirken var en stavkirke. Den ble reparert i 1415, uten at omfanget av arbeidene er kjent. I 1600 ble stavkirken avløst av en tømret langkirke. Denne ble så revet i 1845 etter at dagens kirke stod klar. Kirkegården er fortsatt å se, nesten helt omgitt av jorder.

Dagens kirkebygg
Dagens kirkested er på Bersagelheia, 2,5 km sørøst for det gamle kirkestedet og nærmere Stavanger. Kirken er oppført etter tegninger av H.D.F. Linstow, uten at undersøkt litteratur sier noe om hvorvidt det dreier seg om typetegninger, eller om han tegnet kirken spesifikt for Randaberg. Kirken ble tatt i bruk i 1845, og den har likhetstrekk med en rekke andre Linstow-kirker i Rogaland.

Randaberg kirke er en laftet langkirke med 460 sitteplasser. Den har vesttårn med pyramidetak, og koret er rett avsluttet. Utvendig har den hvitmalte kirken liggende panel. Kirken ble utvidet i slutten av 1970-årene og fikk da nytt alterparti, dåps- og prestesakristi og toalett samt nytt orgel. (Slik så den ut tidligere.) Et bårehus oppført ved den anledning ble revet i 2014, da det ble oppført kirkestue med blant annet kjøkken, kontorer og bårerom. Ved oppussing rundt 2020 fikk kirken blant annet nytt alter.

Interiør og inventar
Det er gallerier i vest og langs langveggene. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er et lite trinn høyere enn skipets gulv.

Den barokke altertavlen skal være skåret av en Laurits snekker i 1625. Peter Reimers fikk i oppdrag å male den, men Gottfried Hendtzschel overtok oppdraget etter at Reimers døde i 1626, og jobben skal ha blitt fullført i 1628. Tavlen ble restaurert på begynnelsen av 2020-tallet.

Prekestolen (i koråpningens høyrekant) er av kirkeleksikonet datert til 1845, som kirken. Den har relieffbilder av evangelistene som kan tenkes å være nyere. Døpefonten av tre er rund og ser ut til å være dreid. Kirkeleksikonet sier «Tinn, messing, mid. ald., 1300,» men det er mulig at dette gjelder dåpsfatet. Orgelet (16/II + P) ble bygget av svenske A. Magnusson Orgelbyggeri i 1980. De to klokkene skal være støpt i 1596 (Steffens) og 1982 (Olsen Nauen).

Kirkegård og omgivelser
Kirken står på vestre del av kirkegården. Denne er omgitt av gater på alle kanter og ser ut til å være relativt full. I Randaberg er det ellers kirkegård ved Grødem kirke.

Kilder og videre lesning:



Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden