Imsland kirke

Bakgrunn
Imsland i Vindafjord har hatt kirke siden middelalderen. Eldste kjente omtale av gårdsnavnet Jmszland (Imsland, gnr. 84) er imidlertid fra ca. 1620. Kirken var da anneks til Vikedal, men det antas at Imsland var hovedkirke før Vikedal overtok denne rollen.

Middelalderkirken var en stavkirke uten tårn, men med svalgang. Den ble avløst av en ny kirke i 1670-årene, en liten, laftet langkirke på samme tuft som stavkirken. Da dagens kirke ble oppført, ble kirkegården utvidet, og gamlekirken ble revet etter at dagens kirke ble innviet.

Kirkebygg
Imsland kirke er basert på en typetegning av Linstow (skjønt Kulturminnesøk sier «Grosch med avvik») og ble innviet i 1861. Det er en langkirke i tre, tilsynelatende laftet og med liggende panel utvendig. Kirken har tårn i vest (eller sørvest), og koret er rett avsluttet. Kirkesøk oppgir ikke antall sitteplasser, men ifølge kirkeleksikonet er det 260.

Interiør og inventar
Det er galleri innenfor inngangen og et stykke langs hele nordveggen og et stykke av sørveggen. Koret er i samme rom som skipet, på et podium hevet to trinn over resten av kirkerommet. Det er også korskille i form av lave skranker på hver side av midtgangen.

Prekestolen står i høyrekant. Den er på alder med kirken, mens kirkeleksikonet ikke har noen informasjon om døpefonten. Altertavlen sies å være fra 1756. Motivet i storfeltet er nattverden, mens vi ser Jesu dåp i Jordanelven til venstre, himmelfarten til høyre og korsfestelsen øverst. Kirkeklokken skal være støpt i Stavanger i 1885. Ifølge Norsk orgelregister har kirken et 8 stemmers orgel bygget av Robert Gustavsson i 1986, og skal ifølge kirkeleksikonet også ha beholdt sitt Olsen & Jørgensen-orgel fra 1918.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården der den står nokså nær Vindafjorden på nordsiden. Nord for kirken er et servicebygg.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden