Frue kirke

Bakgrunn
Frue kirke i Stavanger, også kjent som Hetlandskirken, er et interessant fenomen: en trebasilika i krysningspunktet mellom senempire og nygotikk/sveitser. Den sentrumsnære kirken lå i Hetland kommune helt til 1960-årene. Hetlandsnavnet har vært brukt også om sognet, skjønt i dag tilhører kirken St. Johannes sogn. Frue-navnet ser ut til å henspille på Vår Frue, altså Maria, og være knyttet til Mariakirken, som lå like ved Domkirken og forfalt etter reformasjonen. Denne sies da også, plasseringen til tross, å ligge i samme sogn som Frue kirke.

Kirkebygg
Frue kirke ble tegnet av Hans Kaas og tegningene korrigert av Christian Heinrich Grosch, som var kirkedepartementets konsulent. (Tegninger utarbeidet av Johan Henrik Nebelong var kort tid i forveien avvist, da den kirken ville ha blitt for dyr.) Det dreier seg om en laftet langkirke med (ifølge Kirkesøk) 700 plasser (tidligere trolig 1200, et tall som er nevnt i kirkeleksikonet). Kirken har tårn i sørvest, og koret er polygonalt avslyttet og flankert av sakristier. Kirken har liggende panel utvendig.

Interiør og inventar
Laftetømmeret er for det meste synlig i kirkerommet, men i kleristorieetasjen er det dekket til som i bindingsverkskirker. Kirken ble malt innvendig ved oppførelsen og i 1902 og 1936, slik at den ved en restaurering i 1991–92 hadde tre lag. Disse ble alle funnet å være interessante, men det nyeste laget var i dårlig stand. Det kan se ut til at det hovedsakelig er tatt utgangspunkt i de eldste fargene i koret og fargene fra 1902 i skipet.

Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er tre trinn høyere enn skipets (eller skipenes) gulv. Korvinduene har glassmalerier fra 1930-årene utført av firmaet Finn Hansen etter utkast av Christian Benneche. Motivene er korsfestelsen, oppstandelsen og himmelfarten. Før restaureringen i 1936 stod det et stort kors på alteret.

Prekestolen og døpefonten har begge åttekantet grunnform og bærer preg av senempire. De to klokkene skal være støpt i 1854 (Fabrikken ved Nidelven) og 1892 (Stavanger Støberi & Dok). Orgelet (15/II + P) er ifølge orgelregisteret bygget av Jehmlich Orgelbau i 1974.

Kirkegård og omgivelser
Det er kirkegård ved kirken.

Kilder og videre lesning: