Ferkingstad kirke

Ferkingstad kirke

Bakgrunn
Det antas at det stod en kirke på Ferkingstad (gnr. 22) vest på Karmøy i middelalderen, selv om eldste kjente omtale av Ferckingstad kiercke» er fra 1620. De tidligere kirkene stod et stykke nord for dagens kirkested, som er på gården Kvilhaug (gnr. 26). Blant Riksantikvarens publikasjoner er det delte oppfatninger om hvor mange kirker som har stått på den gamle kirkegården. I Jan Brendalsmos kildegjennomgang opereres det med to, mens Kulturminnesøk sier tre. Middelalderkirken skal ha fått avløsning tidlig på 1600-tallet (eller før 1600). Så fikk neste kirke muligens avløsning en gang mellom 1755 og 1820. Jubileumsboken daterer kirkebyggingen til ca. 1628–30, ut fra altertavlens alder, og gamlekirkens tømmer skal ha blitt taksert for eventuell gjenbruk i 1633. Det sies at ny kirke ble oppført i 1820. Sistnevnte stod i så fall i bemerkelsesverdig kort tid.

Ferkingstad kirke

Dagens kirkebygg
Ferkingstad kirke skal være bygget på grunnlag av typetegninger av slottsarkitekt Linstow. Det dreier seg om type R, samme type som for Falnes kirke, som er noe større enn kirken på Ferkingstad. Ferkingstad kirke har ifølge kirkeleksikonet 300 sitteplasser mot Falnes’ 600. Uansett dreier det seg om en laftet langkirke med rett avsluttet kor i samme bygningsdel som skipet og med et senere sakristitilbygg i den østre forlengelsen. Kirken ble vigslet den 26. juli 1854. Den ble restaurert til hundreårsjubileet , som ble feiret palmesøndag 1955. Torgeir Alvsaker var arkitekt ved den anledning, og fargekonsulent var Finn Krafft.

Interiør og inventar
Ferkingstads interiør er mer som Falnes-interiøret var opprinnelig: Det er gallerier i vest, sør og nord, og nordgalleriet går helt frem til korveggen. Det opprinnelige prestesakristiet sør for koret går ikke opp til taket, men har galleri på toppen. Korgulvet er to trinn høyere enn skipets gulv.

Altertavlen er fra første halvdel av 1600-tallet. Tavlen var ovemalt, men ble restaurert til kirkens hundreårsjubileum. Prekestolen og døpefonten er ifølge jubileumsboken trolig fra 1700-tallet. Ifølge regnskapene ble det laget en ny prekestol til kirken i 1723, og det kan tenkes at det er denne som er i bruk. Klokkene er ifølge kirkeleksikonet støpt av O. Olsen & Søn i 1955, og orgelet (12/II + P) er ifølge orgelregisteret bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1970.

Ferkingstad kirke

Kirkegård og omgivelser
Sørøst for kirken står et kvadratisk bårehus fra 1977 med pyramidetak. Det er faktisk noen ytterst få gravminner utenfor kirken, men ellers er gravplassen ved Langåker (gnr. 25) lenger nord. Den gamle kirkegården er nord for dette igjen, og er holdt i hevd selv om den ikke er i bruk. Den er fredet.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden