Falnes kirke

Falnes kirke

Bakgrunn
Falnes kirkested øst for Skudeneshavn går tilbake til middelalderen, skjønt eldste kjente omtale («Falnes hoffuedkiercke») er fra så sent som 1620. Det gamle kirkestedet er like nordøst for tunet på Øvre Falnes, og det antas at middelalderkirken var en stavkirke. Den ble revet og ny kirke oppført i 1642–46. Dette var en langkirke i tre, og det antas at den var laftet. Denne kirken ble revet i 1851, samme år som dagens kirke ble oppført drøyt en halv kilometer lenger vest. Mye gammelt inventar ble solgt på auksjon.

Falnes kirke

Kirkebygg
Falnes kirke skal være oppført etter typetegninger av Linstow (type R). Byggmester var Andreas Jakobsen Syre, og kirken ble vigslet den 1. oktober 1851. Det dreier seg om en laftet langkirke med vesttårn, og koret er i samme bygningsdel som skipet og flankert av sakristier, slik at hele kirkebygget øst for tårnet er rektangulært. Ifølge kirkeleksikonet fra 1993 har kirken 600 sitteplasser. Dette har muligens blitt redusert, uten at f.eks. Kirkesøk oppgir et konkret tall. Kirken var spartansk utstyrt i begynnelsen, og det oppstod ønske om endringer i interiøret. Dette ble gjennomført i 1938 etter planer av Torgeir Alvsaker. Senere er kirken pusset opp i 1995.

Interiør og inventar
Kirken har galleri i vest samt langs deler av skipets nordvegg og sørvegg. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv.

Altertavlen har et getsemanebilde. I tillegg er det tatt vare på den gamle altertavlen i stavangerrenessanse fra 1652. Den skal være snekret av en Bernt Snekker (eller Bernt Snikkar) og har et korsfestelsestablå samt flere tekstfelt. Det er også et felt med Guds lam. Ifølge kirkeleksikonet er prekestolen overført fra gamlekirken. Døpefontens alder synes ukjent. Orgelet på vestgalleriet er bygget av Ryde & Berg i 1995. Jubileumsbøkene har lister med inventargjenstander som nevner mye mer enn dette.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står nær kirkegårdens sørøstre hjørne. Kirkegården ble innviet i 1847 og sist utvidet i 1997, og den virker relativt full. Sørøst for kirken er et par krigsgraver (Commonwealth War Graves). Vest for kirken er et lite servicebygg. Ved parkeringsplassen nord for kirken står menighetshuset.

Krigsgraver
Commonwealth War Graves

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden