Bjerkreim kirke

Bakgrunn
En kirke på Bjerkreim (gnr. 5) er omtalt som «Biarkreims kirkiu» i 1388. Det er formodentlig denne kirken som brant i 1628, og ny kirke skal ha blitt oppført samme år. Dette skal ha vært en liten langkirke i tømmer som var betydelig mindre enn dagens kirke. Denne stod til dagens kirke ble oppført i 1835, og gamlekirkens materialer ble solgt på auksjon.

Kirkebygg
Bjerkreim kirke ser ut til å være oppført på grunnlag av samme tegninger som ble brukt for forrige inkarnasjon av Time kirke med enkelte endringer. Disse var blitt utarbeidet av ingeniørkaptein Sibbern med utgangspunkt i mønstertegninger av Linstow. Det skal visstnok dreie seg om type R, men kirken fremstår som mindre høyreist enn Falnes og Ferkingstad, som bygger på den typen. Uansett: Grunnmuren ble oppført av Tore Vigesdal og Ommund Lille-Svele, og byggmester for kriken var Tollag T. Gudmestad. Nøyaktig vigslingsdato er ikke oppgitt i jubileumsboken.

Bjerkreim kirke er en laftet langkirke som ifølge Kirkesøk har 410 sitteplasser. Kirken har vestårrn, og det rett avsluttede koret (med østvinduer) er under samme tak som skipet, flankert av sakristier. Bygget er utvendig kledd med liggende panel. Ifølge kirkeleksikonet ble kirken påbygget i 1935 og 1985, men etter jubileumsboken å dømme dreier det seg snarere om restaurering.

Interiør og inventar
Laftetømmeret inne i kirken er flattelgjet inne og malt. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv, og det er en lav skranke på hver side av midtgangen. Det er galleri i vest og et godt stykke langs langveggene, faktisk også over sakristiene. Prekestolen er i koråpningens høyrekant (sør).

Altertavlen fra 1628 ser ut til å være eneste inventargjenstand som er overført fra gamlekirken. Den ble ifølge kirkeleksikonet restaurert av Ivar Moland da kirken var ny. Han malte den også, som den siste i en rekke. Tilbakeføring ser ut til å ha vært diskutert, men man har valgt å beholde den slik den er. Tavlen går for å være den eneste i sitt slag i Rogaland som ikke er tilbakeført til opprinnelig stand, og som sådan av en viss dokumentasjonsverdi. Hovedbildet har et korsfestelsesmotiv.

Døpefonten er (i likhet med prekestolen) på alder med kirken. Klokken skal være kjøpt i Gøteborg i 1834, og orgelet er ifølge orgelregisteret bygget av Walcker rundt 1960. Jubileumsboken sier 1964.

Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, og sørvest for kirken er en kirkegårdsportal. På nordsiden står et servicebygg.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden