Olavskapellet på Borgarsyssel museum i Sarpsborg er en museumskirke med en utstillingshall eller tre. Kapellet ble tegnet av Arne Pedersen og oppført til olavsjubileet i 1930, og er altså viet Olav Haraldsson, som grunnla byen i 1016. Det ble opprinnelig kalt Olavshallen, men skiftet navn etter krigen.
Det dreier seg om et murbygg der selve kapellet er orientert fra nord til sør (eller nord-nordøst til sør-sørvest). Det er en langkirke med skip og kor adskilt med en relativt smal koråpning, slik det var vanlig i middelalderen. Grunnplanen skal være som for Glemmen gamle kirke. Skipet er også utstillingssal for en rekke olavsartefakter, for det meste kopier av statuer fra forskjellige steder i Skandinavia. På alteret i koret er en kopi av alterskapet fra Kvæfjord kirke (hvis original nå befinner seg på Kulturhistorisk museum), og i koret er ellers en døpefont av tre som kan tenkes brukt til barnedåp den dag i dag. Ifølge museumsheftet brukes kapellet til bryllup, gudstjenester og dåp, uten at det er formelt vigslet.
Nesten vinkelrett på kapelet ligger den såkalte Steinhuggersalen, en utstillingssal med (hovedsakelig) kopier av en rekke døpefonter fra middelalderen, for eksempel Skjeberg, Tune, Idd og Eidsberg. Noen gravsteiner og bygningssteiner fra Nikolaikirken er også å finne i denne salen og — fra 2000 — Borg-krusifikset.
Øst for Steinhuggersalen er det såkalte Mariakapellet, et mindre rom som ifølge museumsheftet ble oppført i 1944 som et splint- og rassikkert tilfluktsrom. Her står det ikke overraskende en mariafigur på alteret. Blant andre gjenstander her er to store gravkister fra 1600-tallet for familien Werenskiold. Disse dekker en stor del av gulvet.
Mellom Steinhuggersalen og Olavskapellet er et våpenhus med en kopi av antemensalet fra Nedstryn. I våpenhuset er også en kopi av den gamle døpefonten fra Spydeberg kirke samt et par olavshoder.
Utenfor kapellet er det anlagt en urtehage, og i hjørnet av den står en støpul.
Kilder og videre lesning:
- Borgarsyssel museum
- Digitalt museum
- En guide til Borgarsyssel museum (Østfoldmuseene, 2021)