Sankt Hallvard katolske menighet i Oslo ble opprettet i 1890. Sognet omfatter deler av Oslo kommune og flere Akershus-kommuner, ifølge Den katolske kirkes nettsted. Menigheten holdt opprinnelig til i Urtegata 29, der det ble innredet et kapell i tilknytning til presteboligen. Så ble det oppført et lite kirkebygg tegnet av Ole Sverre bakom nr. 29; dette ble innviet i 1897. Disse er borte i dag, men huset til Sankt Elisabeth-søstrene, som hjalp til med menighetsarbeidet i de tidlige årene, står der fortsatt i nr. 31. Det ble også tegnet av Ole Sverre, og ble oppført i 1902. Det ble siden ombygget til småleiligheter, og ble herjet av en dramatisk brann i 2006.
Planleggingen av dagens Sankt Hallvard på Enerhaugen skal ha begynt før krigen, men måtte utsettes av naturlige grunner. Det ser ut til at kontakten mellom Kjell Lund og menigheten kom i stand i 1950-årene, og kirkebygget krediteres firmaet Lund & Slaatto. Byggearbeidene startet i 1964, og kirken ble høytidelig innviet den 15. mai 1966. I kirkeanlegget inngår et fransiskanerkloster, og anlegget fikk i 1993 et tilbygg med menighetssal og kontorer for Fransiskushjelpen (som hadde femtiårsjubileum i 2006). Også dette tilbygget ble tegnet av Lund og Slaatto.
Det utvendig mer eller mindre kvadratiske bygget er av betong, og veggene er forblendet med rød tegl. Innvendig er kirkerommet sirkelrundt, og taket har en nedhengende betongkuppel, omtrent som om himmelen faller ned i hodet på en. Kirkerommet har ca. 300 sitteplasser. Anlegget regnes som en klassiker i norsk arkitektur, og arkitektene ble tildelt arkitekturprisen Houens fonds diplom for det i 1975. I 2012 ble kirken fredet. Den som vil fordype seg i arkitekturen, bør begynne med å lese artikkelen om kirken i bind 6 av «Kirker i Norge».
Altertavlen er malt av Anne-Lise Knoff i 1986 og forestiller krusifikset fra San Damiano-kirken i Assisi. (Originalen er nå i Santa Chiara, men det er en kopi i San Damiano.) Knoff har tatt med enkelte særegne detaljer som at Frans av Assisi er malt inn i krusifikset. Knoff har også malt altertavlen i Sakramentskapellet, inspirert av en altertavle i Hedalen stavkirke. Kirken har ellers blant annet en korsvei i form av betongtavler med tekst, laget av Hermann Bongard.
St. Hallvard menighet (tidligere Østre menighet) dekker et ganske stort geografisk område, og det er omorganiseringer på gang gitt det økende antallet katolikker i Norge. For eksempel planlegges en ny katolsk kirke kalt St. Martin på Mortensrud. (I mellomtiden brukes Holmlia kirke som messested.)
Kilder og videre lesning:
- Lund & Slaatto: St. Hallvard kirke og kloster (ARFO, 1997)
- Menighetens nettsted
- Sankt Hallvard kirke på katolsk.no
- M.C. Kirkebøe: Oslos kirker i gammel og ny tid (Ny utgave ved K.A. Tvedt og Ø. Reisegg, Kunnskapsforlaget, 2007), s. 159
- Einar Dahle og Jiri Havran: Kirker i Norge, bind 6: Modernismen. 1900-tallet (ARFO, 2008), s. 186–193
- Oslo byleksikon
- Lokalhistoriewiki
- Wikipedia
- Olava Øverland og Bo Aje Mellin: Våre altertavler (Det Norske Samlaget, 1995), s. 172–173