Nikolaikirken var en av Oslos middelalderkirker. Den lå like vest for Clemenskirken og nordøst for kongsgården. Kirken var viet til Nikolas av Myra. Den er omtalt i et brev fra 1297, der det fremgår at området sør for byen (omtrent dagens Bekkelaget) tilhørte Nikolaikirkens sogn. Det er ikke kjent hvordan kirken så ut, om den hadde tårn osv.
Ved arkeologiske utgravninger ledet av P.A. Blix i 1877 ble det funnet rester av murer fra en steinkirke samt graver i det nevnte området. Dette antas å være rester etter Nikolaikirken. Disse er fotografert, men for øvrig later det til at restene ble ofret ved jernbaneubygginen. Det er ingen synlige rester etter Nikolaikirken på stedet i dag. Ved arbeid med Follobanen sommeren 2014 ble det imidlertid funnet mer enn hundre graver som knyttes til Nikolaikirken.
Kilder:
- Erik Schia: Oslo innerst i Viken: liv og virke i middelalderbyen (2. utg.; Aschehoug: Oslo, 1995), s. 37ff.
- Edvard Bull m.fl.: Oslos historie (Cappelen, 1922; på et bilde ser Clemenskirken ut til å være feilidentifisert som Nikolaikirken)
- M.C. Kirkebøe: Oslos kirker i gammel og ny tid (Ny utgave ved K.A. Tvedt og Ø. Reisegg, Kunnskapsforlaget, 2007), s. 11–12 samt fremre og bakre innbrett
- Oslo byleksikon om Nikolaikirken og Gamlebyen
- NRK og Aftenposten om skjelettfunn i 2014