Bakgrunn, kirkebygg
Kan man litt stilhistorie, er det lett å tidfeste Kampen kirke ganske presist uten å ha lest om den eller sett årstallet over hovedinngangen. Det er åpenbart en nygotisk teglkirke fra siste halvdel av 1800-tallet, og man skal ikke være så veldig dristig for å gjette på 1880-tallet.
Kirken ble innviet i 1882, og arkitekten er den allestedsnærværende Jacob Wilhelm Nordan. Den har 550 plasser. Plassen foran kirken heter nå Torbjørn Egners plass. Egner vokste opp på Kampen.
Interiør og inventar
Søylerader og forskjeller i himlings høyde gir kirkerommet et visst treskipet preg. Det er orgelgalleri innenfor vestinngangen (egentlig i vest-sørvest).
Altertavlen er laget av Axel Ender. Den viser til Markusevangeliets 16. kapittel, Han er oppstanden, og viser kvinnene som finner graven tom. Dette motivet er brukt i flere altertavler av Ender selv og andre. Første gang er her i Kampen kirke. Deretter brukte Ender det — med noen få avvik i detaljene — i Molde kirke (bildet henger i dag på sideskipets østvegg i Molde domkirke) og i Strømsgodset kirke i Drammen samt i en kirke i Charleston, South Carolina. Dessuten laget han et glassmaleri av motivet til en kirke i Tunbridge Wells i Kent, England. Datteren, Ragnhild Ender, kopierte motivet i Spydeberg kapell, og lokale kunstnere har kopiert det i flere norske og svenske kirker. Motivet er også utgitt som postkort og reproduksjoner i flere land, men det er versjonen fra Molde som er mest kopiert.
Dekorfelt over fire dører har bilder med evangelistsymboler malt av Enevold Thømt i 1913: Matteus, Markus, Lukas og Johannes. Kirken har 16 vinduer med glassmalerier (tolv store og seks små) av Peer Lorentz Dahl fra 1989–94. En madonnaskulptur i våpenhuset er laget av Knut Steen i 1992. Orgelet er opprinnelig et August Nilsen-orgel fra 1899 som er restaurert og utvidet flere ganger, senest i 1999.
I tillegg til gudstjenester benyttes kirken til kulturarrangementer. Disse og kirkens utsmykning er beskrevet på kirkens egne nettsider.
Kirkegård og omgivelser
Det er ikke kirkegård her. Gravferdsetaten henviser til Gamlebyen gravlund og urnegraver på Østre gravlund.
Kilder og videre lesning:
- M.C. Kirkebøe: Oslos kirker i gammel og ny tid (Ny utgave ved K.A. Tvedt og Ø. Reisegg, Kunnskapsforlaget, 2007), s. 37–38
- Oslo byleksikon
- Kampen kirke
- Artemisia.no
- Olava Øverland og Bo Aje Mellin: Våre altertavler (Det Norske Samlaget, 1995), s. 174–175
- Kirkesøk