Fagerborg kirke

Fagerborg kirke

Bakgrunn
Etter byutvidelser som gjorde at Vestre Aker ble liggende like utenfor bygrensen, spurte Kristiania om det var mulig å få bruke Vestre Aker som menighetskirke for Fagerborg, men det ble avslått av Aker kommune. Fagerborg menighet ble utskilt fra Vestre Aker den 1. januar 1898, den utlyste arkitektkonkurransen ble vunnet av Hagbarth Schytte-Berg, og kirken ble innviet av biskopen den 22. desember 1903.

Kirkebygg
Fagerborg kirke ligger i den sørvestre delen av Stensparken. Det er en treskipet langkirke bygget i tegl med granitt fra Skjeberg i fasaden, og stilen må vel sies å være en slags historisme med romanske og gotiske trekk. Ganske selvbevisst, med tårnet trukket bort fra kirkens lengdeakse og bygget plassert asymmetrisk i parken. Et oppbrudd fra nygotikken fra før århundreskiftet. Kirken hadde opprinnelig 860 sitteplasser, men ifølge Kirkesøk dreier det seg i dag om 600.

Interiør og inventar
Interiøret har vært beskrevet som en blanding av jugendstil og dragestil. Altertavlen, av Jo Visdal, er i tre og fremstiller Jesus på korset. Prekestolen er laget av Johan Borgersen i amerikansk furu (etter tegning av Schytte-Berg). Døpefonten, av Lars Utne, er i hvit marmor. I koret er det glassmalerier av ungarske Max Roth med oppstandelsesmotiv.

Kirken hadde opprinnelig et Rieger-orgel, men fikk i 1932 et orgel fra J.H. Jørgensen. I 2007 ble det byttet ut med et orgel fra Orgelbau Goll i Luzern i Sveits. I tillegg har kirken et kisteorgel fra 1990 fra Ryde & Berg. De to kirkeklokkene kommer fra det som nå kalles Olsen Nauen Klokkestøperi.

Visse endringer er gjort i interiøret. Den opprinnelige malte ornamentikken på veggene ble overmalt i 1934. Til femtiårsjubileet i 1957 ble kirken pusset opp innvendig, taket ble reparert, og lysekronene (som visstnok var tunge og svært dominerende) ble byttet ut med nye tegnet av Harald Hille og levert av Christiania Glasmagasin. Finn Krafft var konsulent ved restaureringen.

Bygget inneholder også kontorer, kapell, kjøkken, krypt og møterom.

Kirkegård og omgivelser
Det sies at kirketomten (Stensparken) opprinnelig var søppelplass, og at den ble opparbeidet delvis med pengebidrag fra Brændevinssamlaget. Nora bryggeri lå tidligere vis-à-vis. For begravelser henviser Gravferdsetaten til Vestre gravlund og Voksen kirkegård og til urnegraver på Nordre gravlund og Gamle Aker kirkegård.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden