Ved Calmeyers gate 1 i Oslo finner vi nå et bygg som ble oppført for Kirkens bymisjon i 1986–87, men som nå huser kontorer for Statens helsetilsyn. Frem til 1971 stod imidlertid et helt annet bygg på stedet: Calmeyergatens misjonshus. Det er kanskje ingen kirke, men det har spilt en viss rolle i Oslos historie både kirkelig og ellers.
Misjonshuset ble tegnet av Henrik Nissen og oppført i 1891 på initiativ av Otto Treider. Treiders navn forbindes nok i dag mest med handelsskolen, men han var også frikirkelig predikant. Misjonshuset hadde i sin tid landets største forsamlingssal. Den ble mye brukt til vekkelsesmøter (her trakk Albert Lunde fulle hus i sin tid), og den spilte en viss kirkehistorisk betydning ved at et oppgjør mellom ortodokse og liberale teologer fant sted her i 1920. Dessuten ble Den norske kirkes enhetsfront proklamert her i 1940.
Huset ble også brukt til politiske møter (Christian Michelsen samlet 5 000 tilhørere i 1905) og til konserter (f.eks. opptrådte Jussi Björling her i 1947 og Kirsten Flagstad i 1951). Under krigen ble bygget rekvirert av tyskerne. I 1950-årene ble det omgjort til lagerbygg, og i 1971 ble det altså revet.
Kilder og videre lesning: