Bygdø kapell ble tegnet av Henrik Nissen og oppført i løpet av sommeren 1876 på eiendommen Badstubråten, under kongsgården. Det ble vigslet den 30. oktober. Byggingen skjedde på initiativ fra konsul Thorleif Schjelderup, som også finansierte kapellet, da avstanden til Vestre Aker kirke ble opplevd som for lang i en tid da transport foregikk med hest og kjerre. Opprinnelig var kapellet bare til sommerbruk, men i 1908 ble det innredet til vinterbruk. I 1912 ble kapellet overdratt til Ullern sogn.
Kapellet fikk nye kirkeklokker i 1922. De ble støpt av O. Olsen & Søn og var merket Fides (tro) og Spes (håp). I 1930 ble det montert nytt orgel, og orgelgalleriet ble endret etter planer av Georg Greve. Etter dette hadde kapellet 220 sitteplasser mot opprinnelig 300, hvorav 30 på galleriet. Opprinnelig var prekestolen på venstre side (jf. denne illustrasjonen). I 1936 ble det imidlertid gjennomført noen endringer i og rundt koret etter planer av Greve. Det ble oppført et sakristitilbygg ved kapellets østre hjørne. Da ble prekestolen flyttet over dit og fikk oppgang fra sakristiet, mens kongestolen og dens inngang ble flyttet over til motsatt side. Kapellet fikk dessuten ny døpefont, og altertavlen fikk ny innramming. Alterringen ble også fornyet. Det har ikke lyktes undertegnede å finne ut hvem som malte altertavlen, men det fremgår av jubileumsheftet fra 1951 at det i begynnelsen stod et kors på altertavlens plass. På sokler på hver side stod statuer av Peter og Paulus.
Kapellet ble ødelagt i brann den 30. mai 1958. Det tok deretter ti år før ny kirke ble innviet på Bygdøy.
Kilder og videre lesning:
- Bygdøy kapell 1876–1951 (Bygdø kirkeforening, 1951)
- M.C. Kirkebøe: Oslos kirker i gammel og ny tid (Ny utgave ved K.A. Tvedt og Ø. Reisegg, Kunnskapsforlaget, 2007), s. 14–15
- Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon (5. utg.; Kunnskapsforlaget, 2010), s. 108
- Wikipedia