Bakgrunn
Bakkehaugen kirke ligger litt nedenfor Tåsensenteret i Oslo, i Carl Grøndahls vei, en parallellvei til Tåsenveien. Den har en noe uvanlig tilblivelseshistorie: Carl Grøndahl skjenket i 1931 Vestre Aker menighet 160 dekar av Bakkehaugen gårds grunn til oppføring av kirke finansiert ved tomtesalg. En arkitektkonkurranse utlyst i 1938 ble vunnet av Ove Bang, men så ble prosjektet forsinket, blant annet på grunn av krigen. Da bygging igjen ble aktuelt, ble kirken nytegnet av Erling Viksjø, som omarbeidet og forenklet Bangs planer. Bang døde for øvrig i 1942. Kirken ble innviet den 20. desember 1959 av biskop Johannes Smemo.
Kirkebygg
Kirken er oppført i naturbetong og har naustform. Den har en frittstående støpul (klokketårn), og anlegget rommer også kontorer og menighetssal. Det ble utvidet noe i 1994, og kirken fikk nytt kobbertak i 1999. Antallet sitteplasser er 260. Kirken er utsmykket av Kai Fjell og Carl Nesjar.
Kirken er et utpreget barn av sin tid, også i den forstand at den vant bifall. En plakett utenfor kirken forkynner at den er tildelt arkitekturprisen Betongtavlen for fremragende byggekunst i betong. Ellers får kirkegjengerne også med seg et par salmevers på vei inn i kirken.
Kirken feiret femtiårsjubileum i 2009. I 2014 ble det vedtatt at menigheten skal slås sammen med Majorstuen og Vestre Aker fra 2015. Kirken skal imidlertid fortsatt brukes som sognekirke.
Kirkegård og omgivelser
Bakkehaugen kirke har ikke egen kirkegård. Gravferdsetaten i Oslo kommune henviser til Voksen kirkegård, Vestre Aker kirkegård, Nordre gravlund og urnegraver på Gamle Aker kirkegård.
Nyheter
I 2018 meldte Nordre Aker budstikke at bispedømmerådet hadde vedtatt å nedlegge kirken, eller å endre bruken fra gudstjenester til utleie og andre arrangementer. Undertegnede vet ikke hvor saken står, men ved juletider i 2020 skrev mediene om en Viksjø-rebusløype som kirken inngår i. Dette henger formodentlig sammen med at arkitekten også tegnet mye av regjeringskvartalet, deriblant den nylig revne Y-blokken.
Kilder og videre lesning:
- M.C. Kirkebøe: Oslos kirker i gammel og ny tid (Ny utgave ved K.A. Tvedt og Ø. Reisegg, Kunnskapsforlaget, 2007), s. 101
- Einar Dahle og Jiri Havran: Kirker i Norge, bind 6: Modernismen. 1900-tallet (ARFO, 2008), s. 120–125
- Oslo byleksikon
- Bakkehaugen, Majorstuen og Vestre Aker sogn
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag. 1993), s. 700
- Kirkesøk
- Digitalt museum og Wikimedia Commons har en rekke bilder, også av interiøret