Bakgrunn
Det skal ha vært kirke på Røn siden middelalderen, men det er mulig det har vært sammenblanding med Fystro stavkirke (se «Norges kirker» om Røn kirke, mulig middelalderkirke på Røn og Fystro stavkirke), og at det kapellet som skal ha vært i Røn sogn, egentlig er Øde eller Øyjar stavkirke (jf. Norges kirker om den). Dagens kirke på Røn gårds grunn (gnr. 86) ble tatt i bruk i 1748 og innviet den 24. februar 1749. Den har ifølge Kirkesøk 120 sitteplasser.
Kirkebygg
Røn kirke er en laftet langkirke med rektangulært skip og smalere, rett avsluttet kor. Kirken har sakristi (fra 1920-tallet; egentlig delt i tre rom) i korets østlige forlengelse og våpenhus (muligens fra tidlig 1800-tall) vest for skipet. I vestenden av skipet er det orgelgalleri. Kirken er utvendig og innvendig kledd med stående panel. Ved byggingen skal det ha vært benyttet materialer fra både Fystro og Øde/Øye, og inntil 1863 stod en portalvange fra Fystro (eller Øde) med ranke- og dyreornamenter over inngangsdøren, men denne er nå i Universitetets oldsaksamling. Dagens vinduer skal stamme fra arbeider i 1860. Planer om nytt våpenhus ble utarbeidet i 1955, men aldri gjennomført. Takhjelmen har kirken trolig hatt så lenge den har stått, men det har vært skiftet hette, og «Norges kirker» avbildet i sin tid også en tidligere versjon.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri i vest, og koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, men ser ut til å være avskjermet i høyden. Det er korskille med dreide balustre, og kurgulvet er hevet et lite trinn over skipets gulv. Interiørfargene stammer fra 1963, etter forslag fra Finn Krafft. Altertavlen ble omtalt som ny i 1790 og skal etter tradisjonen ha vært snekret av Sjugurd Embrigtsson Åberg, som også kalles «Kvite-Sjugurd», og malt av Ola Hermundsen Berge. Døpefonten er i kleberstein, antageligvis fra Gudbrandsdalen fra siste halvdel av 1100-tallet. Den står på en fot som ble anskaffet ved restaureringen i 1963 og har et lokk som muligens er fra 1300-tallet. Den opprinnelige prekestolen er gitt til Øyjar kapell og ble i 1925 erstattet med en prekestol (datert til 1920 i kirkeleksikonet, som tilskriver den Knut Fauske). Orgelet er fra 1992, bygget av Henrik Brinck Hansen. Orgelhuset ble tegnet av Ole Øvergaard og Lars Backer, og stammer fra et eldre orgel, formodentlig det Olsen & Jørgensen-orgelet fra 1923 som er nevnt i Norsk orgelregister. Kirken har to klokker, den ene fra middelalderen, den andre fra 1823. «Norges kirker beskriver bygg, interiør og inventar mer detaljert.
Kirkegård og omgivelser
Kirken er omgitt av kirkegården, som ble opparbeidet (eller satt i stand) i forbindelse med kirkebyggingen. Den ble utvidet i 1844 og 1918. Kirkegården er omgitt av hvitt stakittgjerde, og i vest er det et portoverbygg av en type som er relativt utbredt i Valdres. Utenfor kirkegården, på sørsiden, står det et kombinert bårehus (underetasje) og kirkestue (overetasje) oppført i 1986. Dette bygget avløste et tidligere servicebygg (fra ca. 1935), som altså ble revet.
Kilder og videre lesning:
- Norges kirker
- Jahn Børe Jahnsen og Mona Dalen: Røn kyrkje 250 år 1748–1998 (Røn sogneråd, 1998)
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 579
- Kirkesøk
- Visitasprotokoller 2013, s. 41ff.