På Alstad eller Alfstad (gnr. 169 og 170) i Østre Toten stod det en stavkirke i middelalderen. «Allfuæstadæ sokn» er omtalt i 1348, og «Alfuastada sokn a Þotne» er omtalt i Biskop Eysteins jordebok (1400). Jens Nilssøn skriver i sin visitasbok (1594) i forbindelse med «hoffuitkircken paa Thoten», altså Hoff kirke: «Noch en kircke kallis Alffuestads capel, der vdi giøris ingen tienniste, ligger i vester fra Haaffs kircke .3 eller 4 pilskud, er en liden trekircke met spijr paa.» Det samme fremgår av hans kirkefortegnelse fra 1598. Lorentz Dietrichson forteller at det i Totens kallsbok derimot hevdes at kirken var blitt revet av sogneprest Karl Tordsøn Schonck (1568–93), men ser ut til å sette sin lit til Nilssøn.
I 1743 meldte sorenskriveren at det i en hage fantes «eet steenalter hvor der skal have staaet een kjærke», og kirkens alter og nøkler skal ha blitt oppbevart på gården så sent som i 1850-årene. Rester av tuften og kirkegårdsmuren er fortsatt synlige på stedet i dag.
Kilder og videre lesning:
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Oppland (Riksantikvaren), s. 72
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Lorentz Dietrichson: De norske stavkirker: Studier over deres system, oprindelse og historiske udvikling. Et bidrag til Norges middelalderske bygningskunsts historie (Cammermeyer, 1892), s 499