Bakgrunn
Lande er et lite sted på nordvestsiden av fjorden Tosen, i Brønnøy kommune. Tosen kapelldistrikt ble overført fra Bindal til Velfjord prestegjeld fra 1. januar 1964. Samtidig ble imidlertid Velfjord kommune innlemmet i Brønnøy, og det aktuelle området ble overført fra Bindal til Brønnøy.
Det kapellet som i dag kalles vekselsvis Tosen kapell og Lande kapell, startet sitt liv som Solstad kirke. Dette var Solstads andre kirke, og den avløste en liten stavkirke fra middelalderen. Det ser ut til at kirken i sin første periode på Solstad fikk overført enkelte inventargjenstander fra gamlekirken, men i 1789 fikk den ny altertavle i gave fra styrmann Nils Jensen Hall, og etter kirkeleksikonet å dømme ble prekestolen skiftet ut samme år. Kirkeklokkens datering (1842) tyder på at også den var i bruk i Solstadkirken.
Det ble ved kgl.res. av 15. desember 1885 gitt tillatelse til å oppføre ny kirke for Solstad på gården Holm. Senere ble det gitt tillatelse til å flytte gamlekirken til Lande og ta den i bruk som kapell der. Denne tillatelsen dateres til 29. oktober; ifølge Arkivverket skjedde dette i 1888, mens jubileumsboken om Solstad kirke daterer det til 1887. Kirkesøk og menigheten krediterer en arkitekt Beck i Trondheim uten at det eksplisitt fremgår om det gjelder denne gjenoppførelsen. Kapellet ble tatt i bruk i 1891.
Kirkebygg
Tosen kapell er en laftet langkirke med 80 sitteplasser. Orienteringen er fra sørvest til nordøst. Kapellet har tårn i førstnevnte retning og et rett avsluttet kor i sistnevnte, med sakristi i forlengelsen. Utvendig har det stående panel.
Interiør og inventar
Innvendig er det flattelgjede laftetømmeret synlig og umalt. Takhøyden er ikke spesielt stor, og det er ikke noe galleri. Kirkerommet er møblert med stoler. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to små trinn over skipets gulv uten noen annen form for korskille.
Altertavlen fra 1789 fulgte altså med over til Lande. Tavlen har et korsfestelsestablå med utskårne figurer der Maria og Johannes er vitner til korsfestelsen. Tavlen ble i 1930 byttet ut med en ny tavle med kors, men er senere gjeninnsatt, og den nye tavlen ser ut til å stå ved korets nordvegg (eller nordvestvegg). Prekestolen fra 1789 er ikke å se på Kirkesøks bilder, men døpefonten er avbildet. Ifølge menighetsbladet forteller en innskrift at kirkeklokken ble bekostet omstøpt av Michael Olsen Horsfiord, og arbeidet ble utført av Knud Andreas Sundt i Bergen i 1842. Kapellet sies å ha et Renbjør-harmonium (formodentlig Isahcsen & Renbjør).
Kirkegård og omgivelser
Ifølge Allslekt er det kirkegård ved kapellet, men på satellittbilder fremstår den som (tilnærmet?) uten gravmonumenter. Ellers finnes det en liten gravlund ved Tosbotn, innerst i fjorden.
Kilder og videre lesning:
- Leif Egerdal: Solstad kirke gjennom 350 år (Solstad menighetsråd, 1996; ISBN 82-993916-0-1), særlig s. 10–14
- Wikipedia
- Kirkesøk
- Velfjord.no
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993; ISBN 82-75-27022-7), s. 194
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Velfjord og Tosen menighet
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Nordland