Sømna kirke

Bakgrunn, tidligere kirker
Dagens Sømna kirke er den tredje kjente på stedet, det vil si: De to tidligere kirkene stod noen titalls meter lenger nordøst. Kirkestedet er på Vik (gnr. 46), og Vik-navnet ble tidligere brukt for kirken og sognet — samt for prestegjeldet fra dets opprettelse i 1901 og til 1940, da navnet ble endret til Sømna.

«Vika sokn» er omtalt i 1432, og «Wigens kircke» er omtalt i Reformatsen (1589), idet det fremgår at kirken er anneks til Brønnøy. Samme anneksstatus hadde kirken i 1743, og den ble da sagt å være en «træbygning».

Ut fra en besiktigelsesrapport fra 1646 antas det at kirken hadde rektangulært skip med smalere og lavere rektaungulært kor, med takrytter over skipet. Brendalsmo/Riksantikvaren ser ut til å antyde at kirken var av tømmer. Ny kirke dateres av Riksantikvaren til 1681. Denne ble i 1846 sagt å være en tømmerbygning med korsform og med et kvadratisk kortilbygg i øst. Etter å ha vært i privat eie ble kirken i 1865 solgt til Brønnøy kommune, og i 1873 ble det besluttet å bygge ny og større kirke. Den ble tegnet av Ole Scheistrøen, og dette skal være den første kirken han tegnet selv i utgangspunktet, mens han tidligere hadde oppført kirker tegnet av diverse arkitekter, særlig Jacob Wilhelm Nordan. Kirken ble oppført litt sørvest for de tidigere kirkene og vigslet den 16. juni 1876.

Kirkebygg
Sømna kirke er en trekirke som omtales som langkirke. Den har tilsynelatende et par korte tverrarmer, men er møblert som langkirke. Kirken har vesttårn, koret er rett avsluttet, og i øst er et rett avsluttet sakristitilbygg. Antall sitteplasser er 600. Kirken har stående panel utvendig.

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri i vest og gallerier til forbi nevnte tverrarmer. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, men er noe avskjermet i høyden. Korgulvet er tre trinn høyere enn skipets gulv. Prekestolen står i koråpningens høyrekant (sør) og har oppgang fra koret.

Altertavlen har et bilde av Jesus i Getsemane malt av Even Ulving i kopi etter et bilde av Heinrich Hofmann. I kirken er også et par eldre altertavler, den ene fra 1600-tallet, den andre et alterskap fra middelalderen.

Døpefonten sies å være en gave fra byggmester Scheistrøen ved overleveringen av kirken. Klokken fra gamlekirken var ringt i stykker og ble sendt til omstøpning i 1880. Det ser ut til at malmen ble brukt som avdrag på en ny klokke av stål. Ifølge jubileumsboken ble klokken bestilt av Sivert Nielsen. Vi har ikke hørt at han skal ha drevet med klokkestøping, men kanskje han la inn en bestilling hos Bochumer Verein, som støpte stålklokker til mang en norsk kirke? Kirkens første orgel (8/1 + AP) ble bygget av Olsen & Jørgensen og kom på plass i 1903. Dette ble avløst av et 18 stemmers Jørgensen-orgel i 1981.

Kirkegård og omgivelser
Den gamle kirkegården ble benyttet til 1880, da ny kirkegård rundt kirken ble tatt i bruk og den gamle planert. Nordvest på kirkegården står et servicebygg.

Kilder og videre lesning:



Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden