Bakgrunn, kirkebygg
Dagens kirke i Sigerfjord ser ut til å være stedets første. Kirken ble tegnet av Harald Sund og vigslet den 17. mai 1933. Det dreier seg om en langkirke i tre med (ifølge Kirkesøk) 250 sitteplasser. Vesttårnet er trukket litt inn i skipet, skipet er rektangulært og koret er rett avsluttet og har sakristi i den østre forlengelsen.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret i øst åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Det er dessuten korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen.
Det sentrale inventaret er overtatt fra Sortland gamle kirke, som ble revet i 1901. Det gjelder den barokke altertavlen og samt døpefonten. Altertavlen, som har et naivt korsfestelsesbilde, skal (ifølge kirkeleksikonet) være fra 1696 og prekestolen fra 1680. Døpefontet er datert til 1600 og skal være laget av Morten Tuesønn.
Det finnes også et epitafium fra 1700-tallet, og en olavsfigur er ifølge kirkeleksikonet fra 1400-tallet. To klokker er datert 1933 og 1970, og orgelet sies å være bygget av J.E. Spigseth i 1976 med ombruk av deler av et Jørgensen-orgel.
Kirkegård og omgivelser
Ved kirken står et minnesmerke over falne i andre verdenskrig reist av Sigerfjord sjømannsforening i 1947. Det er to kirkegårdsparseller i Sigerfjord, men de ligger et stykke nordvest for kirken, på sørvestsiden av Sigerfjordveien (ned mot sjøen).
Kilder og videre lesning:
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 156
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om dagens kirkested
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om tidligere kirkested
- Den norske kirke
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Nordland