Ved den gamle storgården Tilrem nord for Brønnøysund finner vi ruinen av den eneste kjente kirken i Norge oppkalt etter Danmarks nasjonalhelgen Knut (nevø av den noe mer berømte kongen med samme navn). Ruinen ble gjenfunnet med utgangspunkt i lokal tradisjon, og kirken dateres til ca. 1150–1220.
Det ser ut til at det som gjenstår, ikke dekker hele kirkens omfang, og det sies hos Riksantikvaren (Brendalsmo) at antallet og plasseringen av portalene i skipet er ukjent. Den lokale veien går delvis over tuften. Kirken hadde rektangulært skip og lavere/smalere rektangulært kor. Korbueåpningen var 1,4 m bred og rundbuet, og det er bevart rester av dekorelementer fra portal og vindu.
Kirken er omtalt i Håkon Håkonssons saga, der kapittel 203 skildrer et raid der Hertug Skules støttespillere også er innom Tilrem. Som det heter i Alexander Bugges oversettelse: «Derfra fór de til Brunnøy og tok der en anden skute og videre til Tjolgarheim [Tilrem] hvor de rante alt for Jon Silke.» Jon Silke var ikke til stede, men ble senere drept sammen med Guttorm fra Bjarkøy i Sandnes kirke, der de hadde søkt tilflukt.
Aslak Bolts jordebok (1432) omtaler skyldparter som tidligere hadde ligget til St. Knuts kirke: «Thessar jorder atte Knutzkirkia J Harme.» Det antas derfor at kirken var nedlagt før 1432. Den er da heller ikke omtalt i Reformatsen (1589).
Flere detaljer om dokumentasjonen er å finne i litteraturen.
Kilder og videre lesning:
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Nordland fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 21–22
- Riksantikvarens Kulturminnesøk