Nesna kirke

Bakgrunn, tidligere kirker
Dagnes Nesna kirke er fra slutten av 1800-tallet, men stedet har hatt kirke siden middelalderen, og de har alle stått på gnr. 57 og gnr. 58. Rester av et alterskap fra 1470 er bevart i Bergens museum, men eldste kjente omtale («Neszne kircke») er fra Reformatsen (1589). På den tiden var Nesna anneks til Hemnes, men Nesna ble utskilt som eget prestegjeld i 1730-årene. Nevnte alterskap mangler sidedørene. Bare den sentrale delen med tre figurer er bevart. Disse forestiller en biskop (muligens Thomas Becket), pave Gregor den store og Olav den hellige.

I 1666 ble det påpekt mangler ved kirken som antas utbedret, men i 1750 ble kirken omtalt som «meget forsømt». Den ble avløst av en tømret korskirke i 1767. Denne var rødmalt og hadde liggende panel utvendig. Kirken ble i 1845 beskrevet som lys og rommelig, og det foreligger ingen meldinger om forfall. Likevel ble kirken stående i bare 113 år, muligens på grunn av befolkningsøkning og økonomiske oppgangstider. Altertavlen fra denne kirken er imidlertid i bruk i dagens kirke.

Dagens kirkebygg
Dagens Nesna kirke ble tegnet av N.S.D. Eckhoff og vigslet i 1880. Denne laftede korskirken er større enn sin forgjenger, som stod til dagens kirke var klar til å tas i bruk. Kirken hadde opprinnelig 800 sitteplasser, men Kirkesøk opererer i dag med 480. Orienteringen er nesten fra vest til øst (vesttårnet er litt nord for denne linjen), og det er kor i østre korsarm med sakristi i forlengelsen. Skråvegger mellom korsarmene gir kirken en stjerneaktig form. Kirken har stående panel utvendig.

Interiør og inventar
Innvendig er laftetømmeret flattelgjet og malt. Det er gallerier i vest, nord og sør (med orgler i vest og nord). Korgulvet er hevet to trinn over gulvet i resten av kirkerommet, og det er korskille med søyler, lave skranker og litt avskjerming øverst.

Til å begynne med hadde kirken et alterbilde som var malt i kopi etter Tidemands oppstandelsesbilde i Bragernes kirke. I 1955 ble imidlertid altertavlen fra den tidligere kirken tatt i bruk. Denne har et korsfestelsesmaleri i storfeltet med nattverden under og den triumferende Kristus over samt ellers blant annet Moses og Aron. Tidemand-kopien er å finne ved galleriet i nord.

Prekestolen og døpefonten er ifølge kirkeleksikonet på alder med kirken, og de to klokkene er støpt ved Bochumer Verein. Ifølge orgelregisteret fikk kirken et orgel (13/II + P) bygget av Jørgen Filtvedt da den var ny. Dette går for å være det største orgelet Filtvedt bygget, og det står fortsatt på nordgalleriet. I vest står et Vestlandske-orgel (19/II + P) fra 1976 som fortsatt er i bruk.

Kirkegård og omgivelser
Middelalderkirkegården (nordover fra kirken) har ikke vært i bruk etter krigen, skjønt det finnes enkelte bevarte gravminner. Utenfor kirken er ellers et minnesmerke over Petter Dass, og utenfor gjerdet i vest er det bårehus og parkeringsplass. Dagens kirkegård er noen hundre meter lenger øst, sør for Movegen.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden