Bakgrunn
Kjeldebotn er en bygd i Narvik kommune (tidligere Ballangen), på sørsiden av Ofotfjorden noen mil fra Narvik by. Kirkebygget er stedets første. Det dreier seg egentlig om en tidligere skolebygning som hadde fått avløsning. Den ble ombygget (eller påbygget) til bruk som kirke etter tegninger av Alf Bugge, og de fleste oppslag krediterer også datteren Liv. Bygget ble etter flere års byggetid innviet som kapell den 15. juli 1956. I dag tituleres det som kirke.
Kirkebygg
Kjeldebotn kirke er en langkirke i tre som ifølge Kirkesøk og andre oppslag har 202 sitteplasser. Kirken har vesttårn (egentlig i vest-nordvest), og koret er rett avsluttet og flankert av sakristier.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Selv om kirken har saltak, fremstår den som tønnehvelvet innvendig og med lavere takhøyde og søylerader langs langveggene. Koråpningen er rundbuet, og prekestolen står i dens venstrekant. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv.
Altertavlen har et oppstandelsesbilde av typen Kristus in mandorla malt av Arne Linder Olsen i 1956. Over bildet er det sitert fra Matt 11, 28: «Kom til meg, alle I som strever og har tungt å bære.»
Kirkeleksikonet krediterer Henrik Gabrielsen for prekestolen, som er på alder med kirken, mens døpefonten sies å være fra 1935 uten at det sies noe om opprinnelsen. Også denne er imidlertid laget av Gabrielsen, ifølge en bok om Ballangen kommune. Den ble brukt i et lokalt bedehus før kirken ble ferdigstilt. Kirken skal ha et pipeorgel fra Vestnes, men det menes trolig Vestre(s) orgelfabrikk. Dette er imidlertid ikke omtalt i orgelregisteret. Det skal finnes to klokker, fra 1951 og 1986, begge støpt av det firmaet som nå kalles Olsen Nauen Klokkestøperi. Kirken har dessuten et par bilder av Henrik Gabrielsen som hadde
Kirkegård og omgivelser
Det er ikke gravlund umiddelbart ved kirken, som står på sørsiden av fylkesvei 819.
Kilder og videre lesning:
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 170
- Ballangen kommune gjennom 100 år (Ballangen historielag, 2005), s. 45–46
- Wikipedia
- Kirkesøk
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Nordland