Bakgrunn
Bardal er en bygd nordøst i Leirfjord kommune på Helgelandskysten. Leirfjord ble utskilt fra den daværende Stamnes kommune i 1915, og området rundt Bardal ble overført fra Nesna til Leirfjord i 1964. Fra gammelt av kunne folk i Bardal søke til kirke i Hemnes, eventuelt Nesna. Det kom gravlund på stedet i 1863, og i samme tiår ble det avholdt folkemøter der det ble fremsatt krav om lokalt kirkebygg. Også etter avslag fra Nesna kommune fortsatte arbeidet for kirke. I februar 1886 ble det inngått kontrakt med byggmester J.C. Olsen, og i mai samme år godkjente kommunen planene, men først den 10. juni 1887 ble endelig tillatelse gitt i form av kongelig resolusjon. Alt tyder på at byggingen da var godt i gang, for kapellet (som det opprinnelig var) ble innviet den 27. september samme år. Tegningene ser for øvrig til å ha forsvunnet.
Kirkebygg
Bardal kirke er en laftet langkirke med 250 sitteplasser. Kirken har vesttårn (egentlig i vest-sørvest), og koret er rett avsluttet og har sakristi i forlengelsen. Tilbygg ved tårnet har kommet til senere — muligens i 1991, da kirken skal ha blitt påbygget, ifølge kirkeleksikonet. Skal vi gjette på at vi her finner bekvemmeligheter som toalett mm.? Kirken har stående panel utvendig.
Interiør og inventar
Inne i kirkerommet ser vi at laftetømmeret er flattelgjet. Det er orgelgalleri ved inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv, og det er korskille i form av lave skranker på hver side av midtgangen.
Sentralt inventar som altertavle, prekestol (til venstre i koråpningen) og døpefont er på alder med kirken. Alterbildet ble malt av Chr. Bø i kopi etter Adolph Tidemands alterbilde i Tyristrand kirke. Motivet kalles gjerne «Kristus i skyen» og viser Kristi himmelfart. Kirken har et Vestre-orgel fra 1976 som avløste et harmonium fra 1934. Kirkeklokken ble støpt av Knut Andreas Sundt i 1843. Den har tidligere vært brukt i Nesna kirke (tidligere inkarnasjon).
Kirkegård og omgivelser
Kirken står på sørsiden av Innergårdsveien litt øst for utløpet av Bardalselva. Gravlunden er ikke ved kirken, men på Lindset, noen kilometer lenger sørvest.
Kilder og videre lesning:
- Nils-Aksel Mjøs og Kåre P. Amundsen (red.): Bardal kirke 1887–1987 (Bardal menighetsråd, 1987)
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 177
- Wikipedia
- Kirkesøk
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Den norske kirke
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Nordland