Bakgrunn, tidligere kirker
Ankenes eller Ankenesstrand ligger på sørsiden av Beisfjorden vis-à-vis Narvik by, og SSB regner stedet som en del av Narvik tettsted. Stedets første kirke ble oppført i 1652–1661. Denne var anneks til Evenes, Ofotens hovedkirke. Dette var en liten langkirke som i jubileumsboken omtales som «et meget primitivt Gudshus». Den var etterhvert i dårlig stand, og rundt 1723 gav menigheten opp å vedlikeholde den.
Ny kirke ble oppført i 1730 med materialer fra gamlekirken. Dette var en liten korskirke uten tårn og sakristi. Et nytt sakristi i lafteverk ble imidlertid oppført i 1750. Kirken ble ved en besiktigelse i 1771 sagt å være meget forfallen, og i 1790–91 ble det utført større reparasjoner. På lengre sikt gikk det imidlertid nedover med kirken, og i 1837 ble det besluttet å rive den og bygge ny kirke. Noe av problemet med kirken ser ut til å ha vært liklukt som følge av nærhet til sjøen og begravelser under kirkegulvet.
Dagens kirke
Byggmester for kirken var Ingebrigt Julin, som også krediteres som arkitekt. Åttekantformen skal være inspirert av Røros kirke, og Ankenes kirke ble innviet den 26. september 1842. Den har ifølge fellesrådet ca. 290 sitteplasser (Kirkesøk sier 380), og fikk sin nåværende form etter ved arbeider utført i 1879–80. På hver side av åttekantdelen er små tilbygg: våpenhus i nordvest og sakristi i sørøst. Kirken ble skadet under krigen og restaurert i 1947, i etterkant av det jubileet som ikke kunne feires i 1942.
Interiør og inventar
Kirken har stående panel utvendig, men inne i kirken er laftetømmeret synlig, og det går gallerier rundt hele kirkerommet. Det er orgelgalleri ved inngangen, og kirken har prekestolalter, noe som var relativt populært fra sent på 1700-tallet til nærmere midten av 1800-tallet. Korgulvet er hevet to trinn over resten av kirkegulvet, og koret er ikke skilt fra resten av rommet på annen måte. Takstrukturen er søylebåret, og kirken er som mange åttekantkirker preget av empire. Fargeplan for interiøret er utarbeidet av Ulrik Hendriksen.
Opprinnelig hadde kirken et hvitmalt kors med forgylte kanter der alterbildet nå er. Senere ble det brukt et alterbilde av korsfestelsen malt av Christen Brun i 1881 i kopi etter Guido Reni (som malte flere versjoner av motivet). Dagens alterbilde ble malt av Arne Linder Olsen i 1947 og viser den oppstandne Kristus.
Prekestolen har nå klassisk plassering som for prekestolalter, men bilder i jubileumsboken tyder på at plasseringen har variert gjennom kirkens historie. Stolen er utsmykket med et enkelt hvitt kors. I kirken er en døpefont som antas å stamme fra den første kirken, men den fonten som er i bruk, sies å være fra 1858. Det finnes to kirkeklokker. De er ifølge kirkeleksikonet fra 1830 (støpt i Bergen) og 1842.
Ifølge orgelregisteret fikk kirken et Olsen & Jørgensen-orgel i 1901. Dette ble så byttet ut med et Jørgensen-orgel i 1947, og i 1981 bygget Ernst Junker nytt orgel til kirken. Dette sies å ha 14 stemmer.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står noen få titalls meter fra fjorden. Det er ikke kirkegård ved kirken, men det finnes en rekke gravlunder ellers i Narvik kommune. For Ankenes sogn finner de fleste begravelser sted ved Håkvik kapell. Det finnes også en gravlund innerst i Beisfjorden.
Kilder og videre lesning:
- Ankenes kirke 1842 – 26/9 – 1942 (1947)
- Narvik kirkelige fellesråd
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 168
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Nordland