Vestnes kirke

Vestnes kirke

Bakgrunn
Vestnes kirke er første gang nevnt i 1589. Det var trolig en stavkirke som ble revet i 1680, og en korskirke ble oppført og tatt i bruk året etter. Dagens kirke ble oppført av byggmester A. Johnsen Berg øst eller sørøst for korskirken, som ble revet etter at den nye kirken var klar til bruk i 1872.

Kirkebygg
Vestnes kirke er en langkirke i tre med 480 sitteplasser. Den har tårn i nordvest, og koret er polygonalt avsluttet og flankert av små sakristier. Kirken ble malt innvendig i 1905 og ble restaurert i 1972 og på 1990-tallet (etter orkanens herjinger).

Interiør og inventar
Det er orgelgalleri i nordvest, og galleriet fortsetter et stykke langs langveggene. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Prekestolen står til venstre i koråpningen. Korets skråvinduer har glassmalerier fra 1905 av Peter og Paulus, og også et vindu i våpenhuset har glassmaleri.

Altertavlen ser ut til å være omtrent på alder med kirken, men bildet ble malt av Elias Figenschou rundt 1640 og er overført fra stavkirken. På alteret står et krusifiks som skal være fra 1639 og bærer Jens Bjelkes og hans kones navn. På nordveggen foran i skipet henger dessuten et kristusbilde som ikke er gjort rede for i undersøkt litteratur.

Døpefonten er åttekantet og kalkformet. Orgelet er bygget av Vestre orgelfabrikk i 1972. Ifølge kirkeleksikonet er de to klokkene støpt i henholdsvis 1720 og 1872.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står langt øst på kirkegården, som ser ut til å ha blitt utvidet flere ganger. Sørvest for kirken står et lite bygg som kan tenkes å være redskapshus. På kirkegården står en rekke minnesmerker. Romsdal sogelag skildrer et minnesmerke overkrigsdeltagere fra Vestnes og et for kaptein Nils Øverås, som falt i april 1940 og videre et minnesmerke for Walter Scott Dahl og et for folk som gav gården Myra til Hetlandsheimen.

Menighetsbladet for Vestnes kan leses her.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden