Bakgrunn
Todalen i Surnadal sognet i lang tid til Stangvik kirke. Etter midten av 1800-tallet ble det søkt om å oppføre eget kirkebygg i Todalen, og tillatelse ble innvilget ved kgl.res. av 4. januar 1860. Tegninger sies som oftest å ha blitt utarbeidet av Jacob Wilhelm Nordan, skjønt jubileumsboken sier at det er uvvist om han stod bak, og byggmester var Ola Isakson Hyllnesbukten (eller Hyllnesbukta), som hadde med seg fire–fem andre karer. Kapellet (som det opprinnelig var) ble vigslet den 11. september 1861. I 1876 ble kapelldistriktet oppgradert til annekssogn.
Kirkebygg
Ved innvielsen i 1861 var Todalen kapell en enkel langkirke bestående av et rektangulært bygg med takrytter på mønet. I slutten av 1880-årene ble kirken utvidet og fikk vesttårn (egentlig i nordvest) og et rett avsluttet kor i sørøst med sakristi i forlengelsen. Den ble vigslet på nytt den 6. desember 1890. Videre ble kirken restaurert i 1932. 150-årsjubileum ble feiret i 2011, og kirken ble malt utenpå i 2014. Det dreier seg altså om en langkirke, og den har 140 sitteplasser. Gamle bilder (se f.eks. bygdebok) viser at kirken var mørkere før. I dag er den hvitmalt.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er et lite trinn høyere enn skipets gulv. Prekestolen står i koråpningens venstrekant.
I begynnelsen hadde ikke kirken en altertavle, men et gullmalt kors på alteret. I 1890 fikk den en altertavle med et kristusbilde malt av Dorothea Follestad etter Bertel Thorvaldsens populære kristusstatue i Vor Frue kirke i København. Ved restaureringen i 1932 fikk kirken ny altertavle malt av Eyolf Nagell-Erichsen. Teksten under bildet lyder: «Kom og fylg meg so skal eg setja dykk til å vera menneskje-fiskarar» (jf. Matt 4, 19 og Mark 1, 17). Den tidligere altertavlen og korset er imidlertid fortsatt å se på hver sin side av koret.
Det første orgelet var egentlig et harmonium. Det gikk videre til Åsskard kirke i 1932 da Todalen-kirken fikk et Brødrene Torkildsen–orgel. Dette ble ombygget og utvidet i 1995, men det kan se ut til at det må arbeides litt med det, og det er meldt om kronerulling i den forbindelse. Det skal også finnes et piano. Kirkeklokken ble støpt ved Trolla Brug i 1860. Undersøkt litteratur har derimot ingen saklig informasjon om døpefonten, men et bilde i jubileumsboken kan tyde på at en annen font ble brukt tidligere.
For øvrig opplyser fellesrådet at det er innredet en slags kirkestue under galleriet, og kirken er også hjemsted for Todalskoret.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står på den sørlige delen av kirkegården, som er på alder med kirken. Pussig nok gir bygdeboken inntrykk av at det til å begynne med var litt skepsis til den lokale kirkegården, og at enkelte betraktet den som en slags fattigmannskirkegård med lavere status enn den mer tradisjonsrike kirkegården i Stangvik. I kirkegårdens sørøstre hjørne står et bårehus fra 1978, og ved porten er et minnesmerke over falne soldater fra krigen.
Kilder og videre lesning:
- Bernt Gudrunson Bøe: Kyrkja i Todalen 1861–2011
- Rindal og Surnadal kirkelige fellesråd: Informasjon om Todalen kyrkje
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 278
- «Kyrkje, skole og lag», i Leif Halse: Todalen bygdebok (Bygdeboksnemnda i Todalen, 1991), 125–134
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Møre og Romsdal