Bakgrunn
Det området som ble til Straumsnes sogn, var opprinnelig delt mellom Tingvoll (størstedelen), Frei og Halsa (der sistnevnte var anneks til Stangvik), og kirkeveien gikk gjerne over fjorden. Kirketanken ble så vidt man vet, luftet i 1849, men det tok mange år med diskusjoner før man ble enige om kirkested og andre detaljer. Straumsnes sogn ble opprettet ved kgl.res. av 14. januar 1863, og det var en rekke grensereguleringer i etterkant. I 1866 ble Straumsnes egen kommune før den ble slått sammen med Tingvoll i 1964.
Kirkebygg
Kirken ble tegnet av byggmester Gustav Olsen (som også tegnet Øre kirke), og byggmester ved oppførelsen av Lars Thoresen. Byggingen tok til før formell tillatelse var i orden. Kirken kom under tak senhøstes 1863 og ble vigslet den 7. oktober 1864. Det er en laftet langkirke med 300 sitteplasser (mot opprinnelig 400?). Orienteringen er fra sørvest til nordøst, og kirken har tårn i sørvest (omgitt av tilbygg hvis alder ikke fremgår av undersøkt litteratur; de er ikke opprinnelige). Koret er polygonalt avsluttet og har sakristi i forlengelsen. På nordsiden av koret er et dåpssakristi fra 1946. Kirken kalles iblant (kanskje særlig i eldre tid) Grimstad kirke. Kirken ble skadet ved et lynnedslag i 2006 og måtte settes i stand igjen.
Interiør og inventar
Det er galleri bakerst i kirken, innenfor inngangen. Der stod det opprinnelig et orgel, men interiøret ble endret i 1961–64, og kirken fikk i 1963 et nytt orgel (fra Vestre orgelfabrikk) som ble plassert til venstre for koråpningen. (Slik så korpartiet ut før endringene.) Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er tre trinn høyere enn skipets gulv. Vinduene i koret har glassmalerier. Det runde er laget av Herlof Herlofsen i 1925. Bildene i de større vinduene er laget av Oscar Bergsaune i 1969.
I begynnelsen stod det et trekors på alteret. Altertavlen kom til i 1929. Bildet er malt av Enevold Thømt og viser Jesus i Getsemane. Omrammingen er laget av Ola J. Ulset etter tegninger av Sivert Glærum og malt av Ola Seter.
Prekestolen (på alder med kirken) står til høyre i koråpningen og har oppgang fra koret. Den ble senket litt ved interiørendringene. Til å begynne med brukte man et dåpsfat satt i en jernring festet til veggen. I 1905 fikk kirken en ny døpefont (med kanne og fat) i gave. Denne ble imidlertid byttet ut i 1963 til fordel for en font tegnet av tegnet av John Tverdahl og fremstilt av Johann O. Ulset og Ola Seter. De to klokkene sies å være støpt av Nidelvens Jernverk (menes Fabrikken ved Nidelven?).
Kirkegård
Kirken står i kirkegårdens sørvestre hjørne. Kirkegården strekker seg et stykke nordover. Nordvest for kirken står et uthus fra 1954.
Kilder og videre lesning:
- Martin Lamvik: Bygdehistorie for Tingvoll og Straumsnes, band 3: Kyrkje og skule (Bygdeboknemnda, 1977), særlig s. 198–239
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 275
- Wikipedia
- Kirkesøk
- Riksantikvarens Kulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Møre og Romsdal