Bakgrunn
Sekken er den største av øyene i fjorden sør for Molde by, men i motsetning til Veøya og Bolsøya hadde ikke øya kirke i middelalderen. Kirkestedet er øst på øya, og dagens kirke ser ut til å være den første. Tidligere sognet Sekken kirkemessig til Veøy, og den ble vigslet året etter at det kom nye kirker ved Sølsnes, Holm og Rødven.
Kirkebygg
Ole Havnæs og Knut Flåthe krediteres gjerne som arkitekter for kirken, som ble vigslet den 28. oktober 1908. Det er en langkirke i tre (muligens laftet) med 130 sitteplasser (ifølge Kirkesøk). Kirken har tårn i sørvest, og koret er rett avsluttet og flankert av sakristier med møneretning vinkelrett på kirkens lengdeakse. Kirken har liggende panel utvendig og er antikkhvit på farge.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv. Prekestolen står til høyre i koråpningen og har oppgang fra koret. Den er ifølge kirkeleksikonet snekret av Knut Flåthe, mens Havnæs sies å stå bak den åttekantede og kalkformede døpefonten.
Altertavlen (eller bildet i den) er laget av Maria Vigeland, og motivet er fra stallen i Betlehem. Bildet har en nasjonalromantisk tilnærming, idet Maria er avbildet i rondastakk (!). Hos NIKU heter det: «Maria ser ut som Synnøve Solbakken og Jesusbarnet kunne vært født på Hamar…»
Ifølge kirkeleksikonet har Sekken kirke et Vestre-orgel fra 1987 og en kirkeklokke støpt av Chr. Christensen i 1985. Vi får tro at sistnevnte er feildatert med omtrent hundre år, og at det dreier seg om klokkestøper Christian Christensen på Bolsøya. Klokken sies andre steder å være overført fra Veøy gamle kirke. Orgelet dateres for øvrig 1988 i Norsk orgelregister og krediteres Vestre/Runshaug. Formodentlig betyr det at Hallstein Runshaug bygget det etter at Vestre nedla produksjonen.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står i kirkegårdens vestre hjørne, nær fylkesvei 6240. Kirkegården later til å være noe bortimot full.
Kilder og videre lesning:
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 312
- Wikipedia
- Lokalhistoriewiki
- Kirkesøk
- NIKU: Julekalenderen i Vårt land
- Britts slektsblogg
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Møre og Romsdal