Bakgrunn
Sognestrukturen i det gamle Veøy prestegjeld ble endret rundt 1900, idet Holm sogn ble opprettet i 1901. I denne prosessen ble de to gamle kirkene på Veøya og i Rødven avløst av tre nokså like dragestilskirker i 1907. Holm kirke og Veøy nye kirke ble tegnet av Karl Norum, mens Rødven kapell (som det opprinnelig var) ble tegnet av Jens Zetlitz Monrad Kielland. Kirken står 40–50 meter nord for stavkirken, på nordsiden av Stavkyrkjevegen.
Kirkebygg
Rødven kirke er en laftet langkirke med 120 sitteplasser. Kirken har tårn (eller takrytter?) over inngangen i sørvest og koret er rett avsluttet og flankert av sakristier med akser vinkelrett på kirkens lengdeakse. Arkitekturen imiterer åpenbart stavkirkene, idet de lave sideskipene fremstår som svalgangetterligninger, og kirken har åpne svalganger på kortveggene.
Interiør og inventar
Innvendig er det orgelgalleri innenfor inngangen. I skipets langvegger er det klerestorievinduer over sideskipene. Koråpningen er rundbuet, og korgulvet er tre trinn høyere enn skipets gulv. Prekestolen står i korbuens høyrekant og har oppgang fra koret.
Altertavlen er laget av Emanuel Vigeland i 1907 og har et getsemanemotiv flankert av sidefelt med vindruer og kornaks. Over hovedbildet er en helligåndsdue i relieff og på sidene Agnus Dei-figurer. Døpefonten er i likhet med prekestolen og altertavlen på alder med kirken. Ifølge kirkeleksikonet er klokken støpt av O. Olsen i 1847. Den er i så fall overført fra stavkirken, og det må dreier seg om en av støperiets første klokker. Ifølge Norsk orgelregister har kirken et seks stemmers Grimsmo-orgel fra 1983.
Kirkegård
Kirkegården er ved stavkirken. Rundt nykirken er et lite område som er parkmessig behandlet. For øvrig er kirken omgitt av jordbruksarealer.
Kilder og videre lesning:
- Jens Christian Eldal og Jiri Havran: Kirker i Norge, bind 3: Med historiske forbilder. 1800-tallet (ARFO, 2002), s. 208–209
- Rauma kirkelige fellesråd
- Kirkesøk
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 289
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Møre og Romsdal