Bakgrunn, tidligere kirker
Man kan undres over at Ranes kirke ligger så nær Øye kirke på Surnadalsøra, men forgjengeren stod faktisk enda nærmere, på Skei (gnr. 35). I dag er noe av sentrumsbebyggelsen på Surnadalsøra der, på motsatt side av elven Surna fra prestegården og Øye kirke. Begge kirkestedene er fra middelalderen. «Skede [kircke]» er omtalt i Reformatsen i 1589. Etterhvert brøt elven seg gjennom kirkegårdsmuren, og likkister stakk ut i leven. Senere skal kirkegårdsmuren ha vært synlig på elvebunnen.
Det er ikke kjent når kirkestedet ble flyttet halvannen kilometer østover til Ranes, men den første kirken der ble kondemnert da ny kirke ble oppført i 1702. Den første kirken på Ranes er beskrevet som en stavbygning med korsformet grunnplan. Den andre var en laftet korskirke med sentraltårn, våpenhus og sakristi i øst. Man fant etterhvert ut at det ikke var verdt å sette i stand tømmerkirken, og i 1860-årene ble dagens kirke oppført.
Dagens kirkebygg
Ranes kirke ble tegnet av Molde-arkitekten Schmedling og oppført av byggmester Ole Scheistrøen. Kirken ble vigslet den 15. desember 1869. Det er en langkirke i tre. Den har vesttårn (egentlig i vest-sørvest), og koret er rett avsluttet og har sakristi i forlengelsen. Ifølge de fleste oppslag har kirken 420 sitteplasser, men ifølge bygdeboken har den bare 380. Kirken ble restaurert i 1935. Da ble den malt innvendig av Olav Sæter.
Interiør og inventar
Innvendig er det orgelgalleri innenfor inngangen. Koret åpner seg mot koret i sin fulle bredde, og det er korskille i form av en lav skranke på hver side av midtgangen. Korgulvet er to trinn høyere enn skipets gulv. Prekestolen står i koråpningens høyrekant (sør) og ser i likhet med døpefonten ut til å være på alder med kirken.
Da kirken var ny, fikk den ny altertavle. Ved restauraringen i 1935 ble imidlertid alterbildet fra gamlekirken hentet ned fra loftet og tatt i bruk i en ny altertavle laget av John Olsen Skjermo. Tavlen er i barokk stil, men det dreier seg altså om pastisj hvis vi skal tro bygdeboken. I storfeltet er et korsfestelsesbilde. De to kirkeklokkene ble støpt ved Trolla Brug i 1869. Orgelet (8/II+P) er fra Olsen & Jørgensen og ble tatt i bruk 2. juledag 1914. Dette bekreftes av Norsk orgelregister.
Kirkegård og omgivelser
Kirkegården har sitt nåværende preg med symmetrisk beplantning fra en stor omlegging i 1936. Kirken står nokså lang nord på kirkegården, og det er parkeringsplass nord for den igjen.
Kilder og videre lesning:
- Rindal og Surnadal kirkelige fellesråd
- Hans Hyldbakk: Bygdesoge for Surnadal 2 (Surnadal kommune, 1959), s. 131–134
- Hans Hyldbakk: Bygdesoge for Surnadal 1 (Surnadal kommune, 1957), s. 130–137
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 279
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om dagens kirkested
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om det gamle kirkestedet
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Møre og Romsdal fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 137–138
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Møre og Romsdal
- Øye og Ranes sogn