Bakgrunn
Otrøy-navnet henger sammen med Okrøy eller Aukra, og kirkestedet omtales iblant som Sør-Aukra etter den tidligere kommunen. Aukra kommune omfattet opprinnelig også det meste av det som inntil 2020 var Midsund og Sandøy kommuner, samt en liten del av Molde. For øvrig ble Midsund slått sammen med Molde (og Nesset) i 2020, mens Sandøy ble slått sammen med Ålesund.
Kirkebygg
Otrøy kirke er basert på tegninger av J.W. Nordan. Tegningene var tidligere lagt til grunn for oppføringen av Fiksdal (1866) og Vågstranda (1870) kirker. Kirken på Otrøya ble vigslet i 1878 og fikk et påbygg i 1968. Det er en langkirke i tre med 250 sitteplasser. Kirken har vesttårn, og koret er rett avsluttet.
Interiør og inventar
Orgelgalleriet i vest strekker seg et lite stykke langs nord- og sørveggen. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er hevet et lite trinn over skipets gulv.
På alteret foran den rundbuede altertavlen står en kopi av Bertel Thorvaldsens populære kristusstatue i Vor Frue kirke i København. Teksten på sokkelen lyder akkurat som på originalen: «Kommer til mig!» (Jf. Matt 11, 28.) Prekestolen er på alder med kirken og er i likhet med døpefonten av tre. Ifølge Norsk orgelregister hadde kirken fra 1953 til 1990 et Vestre-orgel. Dette ble så avløst av et nyrestaurert orgel som opprinnelig var bygget av Gray & Davidson i 1863. Kirken har ifølge kirkeleksikonet én klokke.
Kirkegård
Kirken står helt vest på kirkegården. Ved kirken er to minnesmerker over omkomne på havet, det ene inne på kirkegården, det andre utenfor. Disse er på Romsdal sogelags nettsted for minensmerker titulert som Til minne om dei som kom bort på havet stormnatta 29/1 1927 og Havet tok. Nordøst for kirken er et lite hus som ser ut til å være redskapshus eller servicebygg, og nord og vest for kirken er det parkeringsplass.
Kilder og videre lesning:
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 314
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Jan Brendalsmo: Middelalderske kirkesteder i Møre og Romsdal fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 104
- Riksantikvarens Kulturminnesøk