Bakgrunn
Dagens Nesset kirke står i Eidsvåg, som var kommunesenteret før Nesset ble innlemmet i Molde, men tidligere var sognets kirkested ved Rød (gnr. 15), der det var kirke fra middelalderen av. Dette er ca. 5 km lenger vest, på nordsiden av Langfjorden. «Rye kircke» er omtalt i 1589. Dette var en stavkirke som etterhvert (muligens på 1600-tallet) fikk kor, sakristi og våpenhus i lafteverk. Stavkirken (se rekonstruksjonstegning) ble revet i 1885, etter at kirkestedet var flyttet til Eidsvåg i 1878. Den gamle kirkegården ble også nedlagt, men det ble anlagt en gravplass 280 meter lenger vest, og den er der fortsatt. På det tidligere kirkestedet står en minnestein som ble avduket den 27. august 1967.
Kirkebygg
Nesset kirke ble tegnet av Henrik Nissen, og byggmester var Friedrich Spolert. Kirken ble vigslet fredag 27. september 1878. Det er en laftet langkirke med 250 sitteplasser. Den har vesttårn (egentlig i vest-sørvest), og koret er polygonalt avsluttet og flankert av sakristier (utvidet i 1969–70). Tårnet var opprinnelig slankere og hadde høyt spir. Det ble gjort om på dette ved en større restaurering 1930–32 etter planer av Claus Hjelte. Det ble også gjort betydelige interiørendringer ved den anledning. Inngangspartiet var også litt annerledes, med et enkelt lite bislag foran tårnet. Jubileumsboken gir inntrykk av at dagens tilbygg i vest er fra 1969–70. Et par kirkestaller ble for øvrig revet i 1936–37.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor inngangen i vest. Koret åpner seg mot skipet i sin fulle bredde, og korgulvet er tre trinn høyere enn skipets gulv. Søylerader og nivåforskjeller i den flate takhimlingen gir kirken et visst treskipet preg.
Kirken fikk opprinnelig nytt inventar, og det meste fra gamlekirken ble solgt på auksjon. Altertavlen og prekestolen ble imidlertid ikke solgt, men tatt vare på. En periode var den gamle altertavlen satt opp på østveggen i søndre sideskip. (Se bilde fra ca. 1905 i jubileumsboken) Ved restaureringen i 1930–32 ble imidlertid daværende altertavle (med et korsfestelsesbilde malt av V. Vilberg i 1878) og prekestol byttet ut med tilsvarende fra gamlekirken.
Den barokke altertavlen ble skåret av Jørgen Snekker (eller «Jurgen Snedicher») omkring 1650. Den har et korsfestelsesbilde i storfeltet, og på et engelrelieff i etasjen over er årstallet 1709 malt. For øvrig har tavlen en rekke dreide søyler, og det har vært spekulert i om dette var fordi det var billigere enn å ha utskårne figurer.
Den gamle prekestolen står nå i koråpningens høyrekant. Ifølge jubileumsboken er den trolig skåret av Peder Knutsen Kjørsvik tidlig på 1700-tallet. Litteraturen sier ikke mye om døpefonten, men messingfatet skal være overført fra gamlekirken (i likhet med en sølvkalk fra 1630 med disk). Kirkeklokkene er fra 1878 og 1880. Ifølge Norsk orgelregister er orgelet bygget av Brødrene Torkildsen i 1914.
Kirkegård
Opprinnelig var kirkegården primært sørøst for kirken. I dag er kirken er i dag omgitt av kirkegården på alle kanter, og den strekker seg et godt stykke nordvestover. Nordøst for kirken, på en asfaltert plass, står flere små hus, deriblant et bårehus som ble tatt i bruk i 1971. Ellers finnes altså en gravplass ved Rød og dessuten en ved Tjelle enda langer vest. Den gamle prestegården ligger tre kilometer sørvest for Eidsvåg, men presten har i dag en ny bolig.
Kilder og videre lesning:
- Magne Angvik (red.): Nesset kyrkje 100 år 1878–1978 (Sognerådet, 1978)
- Kirkesøk
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 291
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om Nesset kirke
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om Rød kirkested
- Arkivverket om fylkets sognehistorie