Hopen kirke

Veien kirke
Hopen er helt nord på Smøla. Det later til at sognets første kirkested var enda lenger nord, ute på Veiholmen (eller Veideholmen). Kirken skal ha stått ved Veien (gnr. 52), tilsynelatende uten at det er gjort konkrete areologiske funn.

«Wein [kircke]» er omtalt i Reformatsen i 1589. Av omtale i 1661 fremgår det at kirken var en stavkirke uten tårn eller spir, men med et kortilbygg i lafteverk, og den skal ha vært godt vedlikeholdt av allmuen. Gravplassen for kirken var ved Brattvær kirke. I 1720 meldes det om behov for reparasjoner. I stedet ble det oppført en ny kirke på Hopen på Fastsmøla i 1749, tilsynelatende uten at man hadde truffet noen beslutning om Veien-kirken i første omgang. Den skal ha blitt revet først rundt 1760 og inventaret overført til Hopen kirke.

Et alterskap herfra ble oppdaget i Hopen kirke av Bendix Bendixen i 1870 og overført til Kulturhistorisk museum, der det befinner seg i Oldsaksamlingen (museumsnummer C5908). Skapet antas å være laget i Lübeck ca. 1520. I midtfeltet er en kalvariegruppe med Olav den hellige istedenfor Johannes. Dessuten holder mariafiguren jesusbarnet i armene. Denne gruppen skal være i skrøpelig forfatning. På innsiden av fløydørene er malerier av Peter og Paulus. På utsiden av fløydørene er bilder av Olav den hellige og Sunniva.

Hopens første kirke
Hopens første kirke var en åttekantet tømmerkirke med takrytter og med sakristi i øst. Den ble vigslet den 5. august 1749 som «Den Herre Zeobaths Kirke» og visstnok iblant kalt Smøla kirke, gitt at den var Fastsmølas første kirke. Denne kirken hadde prekestolalter, og dette går for å være det eldste eksempelet på et slikt i Norge. Takrytteren ble truffet av lynet og skadet tredje juledag 1842. I løpet av 1880-årene forfalt kirken så grundig at den ikke var til å redde, og i 1890 ble det gitt tillatelse til å rive kirken og oppføre en ny. Siste gudstjeneste ble holdt den 8. februar 1891. Det kan legges til at det var gravplass ved kirken, og denne ble utvidet med et mål i 1863, men så nedlagt i 1884. Her som mange steder på Smøla er jordlaget tynt og vått. Derimot ble det tatt i bruk gravplasser ved Ytre Roksvåg og på Veiholmen samme år.

Dagens kirke
Dagens Hopen kirke ble tegnet av Adolf Schirmer og oppført av byggmester Christian Hovde, som hadde oppført Brattvær-kirken på Skarpnes noen år tidligere. Den ble vigslet den 20. juli 1892.

Hopen kirke er en langkirke i tre med (ifølge Kirkesøk) 260 sitteplasser. Kirken har vesttårn omgitt av tilbygg fra 1966 med dåpsventerom og toalett. Skipet er rektangulært, og koret er rett avsluttet og har sakristi i den østre forlengelsen. Kirken står i et hjørne der fylkesveien går forbi på to sider.

Interiør og inventar
Innvendig er det orgelgalleri i vest, og i øst åpner koret seg mot skipet i sin fulle bredde. Koråpningen er rundbuet, og korgulvet er hevet et trinn over skipets gulv.

Bildet i altertavlen er malt av Christen Brun i kopi etter Carl Bloch, og teksten under bildet lyder «Kommer hid til mig, Alle, som arbeide og ære besværede» (Matt 11, 28).

Prekestolen står i korbuens venstrekant og har oppgang fra koret. Den har påmalte evangelistbilder, og på østveggene i skipet på hver side av koret er bilder i omtrent samme stil. Det ser ut til at kirken har to døpefonter, uten at undersøkt litteratur har nærmere informasjon om dem. Den som ser ut til å være i bruk, er i samme stil som invateret ellers, mens det også finnes en annen som virker eldre og trolig er overført fra gamlekirken. Klokkene ble støpt av L. Thallaksen i Trondhiem da kirken var ny.

Kirken overtok i 1916 et orgel fra 1861 fra Brevik kirke. Dagens orgel er ifølge Norsk orgelregister et Jørgensen-orgel (12/II+P) fra ca. 1980, men det gamle prospektet er beholdt.

Kirkegård
Området rundt kirken er parkmessig behandlet, men det er ikke gravplass der. Det er det derimot noe sørvest for Hopen tettsted og for øvrig en rekke andre steder på Smøla.
deriblant Veiholmen (Innveien) fra 1884

Kilder og nærmere lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden