Haram kirke

Haram kirke
Foto: Max Ingar Mørk, fra Kulturminnebilder.no

Bakgrunn
Haram har hatt kirke siden middelalderen, og kirken stod opprinnelig på Haram (gnr. 14) på Haramsøya. «Haarhamars kirkio» er omtalt i 1432. Dette var en stavkirke som i 1668 ble sagt å være rektangulær, det vil si at koret var like bredt som skipet, og den skal ha hatt takrytter med spir, våpenhus i nord og svalgang rundt det hele. Stavkirken ble revet etter at dagens kirke stod klar på Austnes (gnr. 11). Kirkestedet ble altså flyttet (noen kilometer mot sørøst), og den gamle kirkegården ble nedlagt. Det er satt opp en minnebauta på det gamle kirkestedet.

Kirkebygg
Haram kirke skal være oppført med forrige inkarnasjon av Hareid kirke som forbilde. Denne var i sin tid tegnet av sogneprest Peder Thomas Buschmann. Det er en laftet åttekantkirke som ble vigslet den 4. november 1838. Kirken har 240 sitteplasser. (Ifølge en jubileumsbok var det 600 plasser da kirken var ny, og dette tallet står fremdeles i kirkeleksikonet.) Den ble sterkt skadet etter brann i 1993, men er siden restaurert.

Mot koret
Mot koret. Foto: Frode Inge Helland, fra Kunsthistorie.com.

Interiør og inventar
Kirkerommet er preget av Lars Osas arbeider i 1911. Det er fire søyler i midten under takrytteren, og galleriet i sørvest (samt et stykke langs nord- og sørveggen) er søylebåret. Korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv.

Den barokke altertavlen skal være fra 1670. Kunstneren skal være den samme som står bak tavlene i Eid kirke på Nordfjordeid og Grytten kirke. Motivkretsen er kjent. I midten finner vi tablåer av nattverden, korsfestelsen og den triumferende Kristus. Korsfestelsestablået er flankert av Moses og Aron, og ietasjen over finner vi evangelistene. Øverst troner to løver som holder Kristian Vs monogram.

Prekestolen er ifølge kirkeleksikonet fra rundt 1600, mens døpefonten dateres til 1963. De to klokkene er fra 1487 og 1896. Orgelet skal være bygget av Vestre orgelfabrikk i 1964, skjønt ifølge jubileumsboken dreier det seg om en ombygging.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står nær kirkegårdens nordre hjørne. Utenfor kirkegården på nordsiden står et servicebygg.

Kilder og videre lesning:

Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden