Bakgrunn, bygningshistorie
Grip kan trygt sies å være den mest avsidesliggende av våre gjenværende stavkirker der den står på en øy tolv kilometer utenfor Kristiansund. Øya har en lang historie som fiskevær, men ble avfolket etter at den ble innlemmet i Kristiansund kommune. I dag er husene å betrakte som fritidsboliger, og det er en viss turisttrafikk dit om sommeren.
Kirkens eldre bygningshistorie synes ukjent, og det er også smått med skriftlige vitnesbyrd om kirkelig organisering, men fiskeværet skal ha ligget under biskopet i hvert fall siden begynnelsen av 1300-tallet. Kirken antas gjerne å være bygget på 1300- eller 1400-tallet, og den ble muligens ombygget noe i 1621 og i 1865. Den ble så restaurert til nåværende utseende i 1930–32 under ledelse av John Tverdahl.
Kirkebygg
Grip stavkirke fremstår som en langkirke med orientering fra sørvest mot nordøst. Det er våpenhus på enden av langveggen i sør, slik at bygget er litt L-formet. Koret i nordøst har samme bredde som skipet. Våpenhuset samt sakristiet i nordøst er trolig fra rundt 1865. På eldre bilder er kirken hvit, og øvre del av takrytteren har en litt annen form.
Interiør og inventar
Kirken er kledd med tømmermannspanel utvendig, og det er egentlig ikke noe som tilkjennegir at vi har med en stavkirke å gjøre. Innvendig ser vi imidlertid stavene. Kirken er enskipet, altså uten hevet midtrom, og den er blant de minste av de bevarte stavkirkene. Veggene i kirken har dekormaling fra 1600-tallet: draperier, blomster, ranker og menneskefigurer. På nordveggen er f.eks. lignelsen om de fem kloke og fem dårlige (eller uforstandige) jomfruer illustrert jf. Matt 25, 1–12.
Altertavlen er en mariatavle, rester av et nederlandsk alterskap fra 1500-tallet (dørene mangler). I midtpartiet ser vi jomfru Maria med Jesusbarnet. Til venstre er Olav den hellige og til høyre den hellige Margareta.
Prekestolen og døpefonten er av det enkle slaget og antas å være fra rundt 1870. Korskillet og kirkebenkene er fra restaureringen i 1930-årene. Klokken ringes med et tau i kirkerommet.
Kirkegård og omgivelser
Det er ikke kirkegård på Grip. Tradisjonelt har innbyggerne blitt gravlagt på Bremsnes kirkegård, skjønt Grip-kirken var anneks til Kvernes fra 1589. Bebyggelsen er ganske tett og konsentrert på Grip, så det er ikke mange meterne fra kirkeveggen til nærmeste hus på alle sidene. Nord for kirken er et krigsminnesmerke.
Kilder og videre lesning:
- Leif Anker og Jiri Havran: Kirker i Norge, bind 4: Middelalder i tre (ARFO, 2005), s. 324–327
- Stavkirke.info
- Tone M. Olstad,Fredrik Berg og Hanne Moltubakk Kempton: Hvorledes sikre og forvalte norske kirkebygninger i fremtidens klima. Grip stavkirke (Riksantikvaren, 2016)
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 281
- Gunnar Bugge og Bernardino Mezzanotte: Stavkirker (Grøndahl Dreyer, 1994), s. 184–185
- Olava Øverland og Bo Aje Mellin: Våre altertavler (Det Norske Samlaget, 1995), s. 58–59
- Jan Brendalsmo: Middelalderske kirkesteder i Møre og Romsdal fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 12–13
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Møre og Romsdal