Bakgrunn
Kirkemessig sognet Eide opprinnelig til Kvernes og deretter til Kornstad. Det kom kirke før Eide ble egen kommune. Den er like gammel som dagens Kornstad kirke, og de to kirkene er i utgangspunktet nesten til forveksling like. Arkitekt for kirkene var Jacob Wilhelm Nordan, og byggmester var Gustav O. Olsen. I et jubileumshefte står det litt kryptisk: «Den første gudstjeneste i Eide ble holdt den 10.sept. 1871, men først tirsdag den 22. aug. 1871 ble kirken innvigd ved biskop Andreas Grimelund.»
Kirkebygg
Eide kirke er en langkirke i tre som ifølge Kirkesøk har 250 sitteplasser og ifølge menigheten 340 (kopiert fra kirkeleksikonet?). Orienteringen er fra sørvest til nordøst, med tårn (eller takrytter) i førstnevnte retning. Koret er rett avsluttet og flankert av sakristier. Eide-kirken skiller seg fra Kornstad mest ved at den har et senere påbygg rundt tårnpartiet, og den har inngang fra nordvestsiden.
Interiør og inventar
Også innvendig er det likhetstrekk mellom kirkene i Eide og Kornstad. Det gjelder ikke minst koråpningene, som har samme tredeling og mye av den samme dekoren. Eide har i likhet med Kornstad en åttekantet prekestol med oppgang gjennom venstre korbue, og også døpefonten er åttekantet. Sistnevnte dateres imidlertid til 1900, mens stolen er på alder med kirken og tilskrives Jo Kjervåg.
Altertavlen har et bilde av Kristi himmelfart som er malt av Eilert Balle-Lund. Orgelet skal være bygget av Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk i 1977, mens de to klokkene sies å være på alder med kirken.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står i kirkegårdens nordøstre hjørne. På kirkegården finnes en bauta over bortkomne sjøfolk.
Kilder og videre lesning:
- Ole Herskedal og Trygve Sildnes: Eide kirke 100 år, Eide kommune 75 år (Eide menighetsråd, 1978)
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 286
- Hustadvika kirkelige fellesråd
- Eide menighet
- Wikipedia
- Kirkesøk
- RiksantikvarensKulturminnesøk
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Møre og Romsdal