Bakgrunn
I middelalderen sognet Dalsfjord i Volda kirkemessig til hovedkirken inne i Volda (eller Halkjelsvik). Det fortelles imidlertid at det var satt opp et trekors på stedet, «Krossen på Dale», og at dette i katolsk tid og muligens også senere var et samlingssted for folk i indre Dalsfjord. Iblant møtte presten opp og holdt messe i det fri, og selv lenge etter at dette opphørte, levde minnet om det videre. Et annet samlingssted lenger nord var «Krosshuset på Ulvestad», ikke så langt fra der fergen mellom Lauvstad og Volda legger til. Dette ser ut til å ha vært en høgendekirke. Da denne kirken ble revet i 1551, ble materialene brukt til å utvide Volda stavkirke, men kildene er uenige om hvorvidt det dreide seg om nordre eller søndre tverrarm. Det er bevart et par rosemalte planker som antas å stamme fra himlingen. Kirken på Ulvestad hadde gravplass nær elveoset, noe som ble åpenbart ved en flom i 1887.
Da det i 1879 ble oppført kapellkirke i Austefjord lenger øst, ble det lagt merke til også i Dalsfjord. I første omgang ble det fremmet krav om kirkegård, og det ble gjort prøvegravinger etter egnet grunn for kirkegård og eventuelt kirke. Søknad om kirkegård og kapell ble avslått et par ganger, men etter årelang kamp ble Dalsfjord utskilt fra Volda som eget sogn fra 1. januar 1910. Sognet omfatter området vest for Dalsfjorden samt fra Rossetvika og sørover på østsiden av fjorden. Kirkebygging ble planlagt i god tid innen vedtaket var i havn, og grunnstein ble nedlagt allerede i februar samme år. Kirken ble tegnet av byggmester Ole Havnæs, og byggmestre for oppføringen var Petter Strømme og Jens Strømsheim.
Kirkebygg
Dalsfjord kirke ble innviet den 29. desember 1910. Det er en laftet korskirke med rundt 400 sitteplasser. Orienteringen er fra nordvest til sørøst, altså med koret i sistnevnte retning. Ved inngangen er det våpenhus med takrytter, og koret er polygonalt avsluttet og omgitt av sakristier (dåpssakristi til høyre, prestesakristi til venstre). Mønet på tverrarmene er noe lavere enn for hovedskipet. Kirken var gul i begynnelsen, men er siden malt hvit. Inne i kirken er det orgelgalleri ved inngangen. Ved korbuen er en lav korskranke. Det er brystpanel til et stykke opp på veggen. Kirken ble omfattende rehabilitert i 1963.
Inventar
Altertavlen er laget av Lars Kinsarvik, som har gjort både treskjæringsarbeidet og malerarbeidet. Bildet i tavlen er malt i kopi etter alterbildet i Johanneskirken i Bergen, og Kinsarvik har malt det samme motivet til Vartdal kirke. Det er inspirert av Mark 1, 35, og teksten under bildet lyder: «Og um Morgonen lenge fyre Dag stod han upp og gjekk ut og burt til ein Øydestad og bad der.» De fire utskårne figurene rundt bildet forestiller Moses, Elias, Peter og Johannes.
Prekestolen står i korbuens venstrekant og har oppgang fra koret. Den er i likhet med døpefonten på alder med kirken. Det er faktisk også orgelet, som er bygget av Bernt Haugen og Lars Ulvestad, men så ombygget av Theodor Zuber i 1992–93 og utstyrt med ny spillepult. Det finnes et lydopptak av orgelet på Youtube. Også kirkeklokken (O. Olsen & Søn) er fra 1910.
Kirkegård og omgivelser
Kirken står på den nordlige delen av kirkegården og har flott utsikt over fjorden. Til tross for nevnte jordprøver har kirkegården relativt mye stein, slik at gravlegging ikke er helt uproblematisk. Ved besøk i 2014 foregikk omfattende gravearbeider på kirkegården. Sørvest for kirken er et bårehus/servicebygg. Øst for kirken står et krigsminnesmerke.
Det finnes gamle gravhauger i området rundt kirken.
Det ble feiret hundreårsjubileum i 2010 (med bl.a. kunstutstilling).
Kilder og videre lesning:
- Ragnar Ørstavik: Dalsfjord kyrkje frå krosshus til soknekyrkje (Pedagogisk tenestesenter for søre og indre Sunnmøre: Volda, 1972)
- Lokalhistoriewiki
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 303
- Wikipedia
- Kirkesøk