Bakgrunn
Tettstedet Bjørke er innerst i Storfjorden. Området tilhørte i sin tid Hjørundfjord kommune, som ble innlemmet i Ørsta i 1964. For å komme dit til lands måtte man imidlertid kjøre gjennom nabokommunen Volda, så kommunegrensene vitnet om en tid da det var vel så vanlig å ferdes sjøveien som på landeveien. Etterhvert tok man konsekvensen av dette, og i 2020 ble området overført til Volda, mot visse protester. Sognet heter Storfjorden, og kirken kalles iblant Storfjord eller Storfjorden kirke, men som oftest kalles den Bjørke, også av fellesrådet. Det kan se ut til at det folkelige navnet har tatt over for det som var det offisielle. Ifølge Lokalhistoriewiki hadde Bjørke kirke i middelalderen, uten at det sies noe mer om denne kirkens skjebne.
Kirkebygg
Bjørke kirke ble tegnet av Mathias Brække, oppført av byggmestrene Sivert og Edvard Gjerdsdal i 1919–20 og innviet av biskopen den 16. september 1920. Det er en langkirke i tre med rundt 200 sitteplasser. Skipet er rektangulært, vesttårnet er trukket noe inn i skipet, og koret i øst er polygonalt avsluttet og omgitt av sakristier. Til å begynne med ble bygget betegnet som kapell og var anneks til Hjørundfjord, men i 1929 fikk det kirkestatus. Det var hundreårsjubileum i september 2020.
Interiør og inventar
Det er orgelgalleri innenfor ingnangen. Koråpningen har tre rundbuer, og korgulvet er hevet tre trinn over skipets gulv. Prekestolen er ifølge kirkeleksikonet laget av Arne Kinsarvik og M. Bjordal og skal være på alder med kirken. Kinsarvik står også bak døpefonten.
Kirken ble malt og utsmykket innvendig av kunstmaler Johan Haddal. Altertavlen er laget av Arne Kinsarvik og Karl Straume. Bildet viser Jesus i bønn i Getsemane. I vinduene på korets skråvegger på hver side er det glassmaler som viser korsfestelsen og oppstandelsen (1965) og anker og kors (1975).
Orgelet er bygget ved Vestre orgelfabrikk i 1973, og kirkeklokken er støpt av Bochumer Verein.
Kirkegård
Kirken står på en høyde og er omgitt av kirkegården. Nord for kirken står et bygg som ser ut til å være redskapshus/servicebygg. På kirkegården står et minnesmerke over 27 ofre for en rasulykke i 1770.
Kilder og videre lesning:
- Ørsta kirkelige fellesråd (side tatt av nettet)
- Lokalhistoriewiki
- Sivert Aklestad: «Bjørke kyrkja», i Hjørundfjord kommune 1837–1937. Minneskrift (Hjørundfjord heradstyre, 1937), s. 68–70
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 309
- Wikipedia
- Kirkesøk
- Den norske kirke