Aukra kirke

Bakgrunn, tidligere kirker
Aukra er i dag en liten kommune som ikke omfatter stort mer enn øya Gossa. Tidligere omfattet imidlertid kommunen og prestegjeldet også de øyene som inntil nylig utgjorde Sandøy kommune, samt Otrøya og deler av Midøya i tidligere Midsund kommune og en flik av neset vest for Molde by.

«Okrøy kirke sogn» er omtalt i 1495. Kirkestedet er på gnr. 1 (Aukra prestegård). Eldste kjente kirke er en stavkirke som i 1648 ble påbygget til korskirke med nye korsarmer i lafteverk. Koret, som var siste rest av stavkirken, ble revet i 1663 og erstattet med et laftet kor. I 1709 ble kirken truffet av lynet og brant ned.

Ny laftet korskirke stod klar i 1712. Den ble truffet av lynet og brant i 1772. Atter en laftet korskirke — uten tårn denne gangen — ble oppført i 1774 for så å brenne etter lynnedslag i 1834. Enkelte gjenstander ble imidlertid reddet ut av kirken. Dagens kirke skal være oppført inntil den gamle kirkegården på østsiden. Byggeleder var Ole Eriksen fra Ørskog. Kirken stod klar i 1836.

Kirkebygg
Aukra kirke er en laftet åttekantkirke med 250 sitteplasser. Kirken har våpenhus vest for åttekantdelen og korøst for den. I korets østre forlengelse er et sakristitilbygg fra 1891. Kirken ble restaurert i 1921 og 1985. Den har liggende panel utvendig.

Interiør og inventar
Det er gallerier i vestre halvdel av åttekanten, og kirkerommet er relativt fargerikt. Fire søyler i kirkerommet bærer lanternen (fra 1921) med klokkene. Korgulvet er et par trinn høyere enn skipets gulv. Prekestolen står i koråpningens høyrekant og har oppgang fra koret. Stolen har bilder av evangelistene med symboler. Treskurden på stolen er ifølge jubileumsboken fra 1926.

Selve altertavlen ser ut til å være på alder med kirken, men den har vinger fra barokktavlen som ble brukt i kirken fra 1712, laget av Lukas Jensen. Disse har blitt berget ut av to brennende kirker. Maleriene i midfeltene er laget av en maler Olsen fra Molde: en slags kopi av Leonardos berømte nattverdsbilde i Milano og et korsfestelsesbilde samt en helligåndsdue. De fire treskulpturene av evangelistene er senere tilføyelser utført av Arne Kinsarvik i 1926. Vingene har relieffbilder. På høyresiden ses Josef og Maria med vismennene som tilber Jesusbarnet, samt nattverdens innstiftelse. På venstresiden avbildes David som salves til konge, og David som forbilde for Jesus. Det skal for øvrig finnes et relieffbilde i sakristiet som forestiller Adam og Eva. Dette er i samme stil som bildene på altertavlens vinger, og antas å være fra samme tid.

Undersøkt litteratur mangler informasjon om døpefonten. Ifølge orgelregisteret fikk kirken sitt første orgel i 1878 (jubileumsboken sier 1879). Dette skal ha vært et fire stemmers Claus Jensen-orgel. Dagens orgel (27/II + P) er fra Vestre og kom på plass i 1954. Det gjennomgikk ifølge jubileumsboken en større reparasjon i 1985, og det er vel grunn til å tro at det må ha blitt satt i stand også senere. Kirken har to klokker, den ene støpt av Petit og Fritsen i 1836, den andre av Christian Christensen Fugelsetneset i 1865 eller 1866. Jubileumsboken skildrer også andre inventargjenstander samt noe av inventaret i de tidligere kirkene.

Kirkegård og omgivelser
Kirken står helt øst på kirkegården. Sørøst på kirkegården står et bårehus fra 1972. Et tredvetalls sovjetiske krigsfanger er gravlagt på kirkegården, og det finnes navneplater for 24 av dem. Ellers finnes det en rekke minnesmerker på kirkegården, som det fremgår av en oversikt hos Romsdal sogelag. Utenfor kirkegården på sørvestsiden står menighetshuset fra 2011.

Kilder og videre lesning:



Tilbake til fylkeslisten
Tilbake til forsiden