Bakgrunn, kirkebygg
Kirken i sentrum av Vossevangen kalles ofte Vangskyrkja. Den setter sitt preg på det som i dag må sies å være en småby, men dominerte nok enda mer i middelalderen. Denne steinkirken ble oppført i 1270-årene og viet til erkeengelen Mikael. Opprinnelig var hele tårnet av stein, men i dag er tårnhjelmen av tre. Dette skriver seg fra 1600-tallet og har blitt lappet på/reparert på 1700-tallet og på 1800-tallet). Koret er rett avsluttet og har sakristi (nåværende fra 1875) på nordsiden. Det er i dag våpenhus (fra 1875) utenfor skipets nordportal. Gjennom historien har kirken hatt våpenhus flere steder. Kirken står på sandgrunn, og fundamenteringen er langt fra ideell. Dette har nødvendiggjort strebebuer rundt omkring på bygget. Kirken har ifølge Kirkesøk 460 sitteplasser.
Interiør og inventar
Det er gallerier langs skipets vestvegg og nordvegg. Den spissbuede koråpningen er relativt høy og har et barokt korskille med krusifiks. Korgulvet er hevet et par lave trinn over skipets gulv. Kirken har glassmalerier av Bernhard Greve fra 1923. Disse er å finne i de smale korvinduene på hver side av altertavlen og i tre vinduer vest i tårnfoten. Dessuten finnes glassmalerier over korets sørportal og i tårnfotens sørmur. Langs nedre del av kirkeveggene er veggpanel fra 1701.
Altertavlen er et ombygget alterskap fra middelalderen. Midtfeltet er nesten kvadratisk og har et bilde av korsfestelsen utført av Elias Figenschoug i kopi etter Rubens.
Renessanseprekestolen står i skipets sørøstre hjørne og har oppgang sør for korbuen. På stolen og ikke minst oppgangen er det malt en rekke apostelbilder. Stolen har himling. Stolen kom på plass i kirken igjen i 1936. Mellom 1875 og 1936 hadde kirken en annen, høyere prekestol.
I kirken finnes en del av foten til en klebersteinsdøpefont fra middelalderen. Fonten som brukes, er imidlertid en dåpsengel som kom til kirken i 1820. Klokkene er fra 1808 og 1828. Dagens orgel er bygget av Ryde & Berg i 2000. Kirken har ellers en rekke epitafier samt andre gamle inventargjenstander. Disse er skildret i «Norges kirker».
Kirkegård og omgivelser
Kirkegården rundt kirken var den eneste på stedet inntil 1834. Grensene har vært omregulert noe gjennom årene. Senere er det anlagt to andre kirkegårder på Vossevangen: Assistentkirkegård 1 ved Lekvemoen er den minste av disse. Den lå en stund ubrukt, men er tatt i bruk igjen og kalles i dag Tundshovden gravplass. Assistentkirkegård 2 (fra 1883) ligger sørvest for denne og er betydelig større. Under koret finnes dessuten tre kjellerrom med kister, deriblant den såkalte «krypten».
Kilder og videre lesning:
- Øystein Ekroll, Morten Stige og Jiri Havran: Kirkene i Norge, bind 1: Middelalder i stein (ARFO, 2000), s. 150–155
- Norges kirker
- Kunsthistorie.com
- B.E. Bendixen: Kirkerne i Søndre Bergenshus Amt (Grieg: Bergen, 1904), særlig s. 565–584
- Kirkesøk
- Wikipedia
- Voss kirkelige fellesråd
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Hordaland fylke (Riksantikvaren), s. 94–96
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Hordaland