Bakgrunn, tidligere kirker
Varaldsøy i Kvinnherad hadde i sin tid en stavkirke som er omtalt i 1337. Den ble i 1729 avløst av en tømmerkirke uten tårn. Disse to kirkene stod på den gamle kirkegården, litt nordøst for den nåværende kirken.
Dagens kirkebygg
Arkitekt for Varaldsøy kirke oppgis vekselsvis (eller kombinert) som Conrad Fredrik von der Lippe eller Hans Heinrich Jess. Ifølge Norsk kunstnerleksikon skal forbildet være Sund kirke (1877) på Sotra, som ble tegnet av de to i fellesskap. Varaldsøy kirke har vesttårn (strengt tatt i vest-nordvest), og koret er polygonalt avsluttet og flankert av små sakristier. Antall sitteplasser er ifølge Kirkesøk 390. Kirken ble vigslet i 1885.
Interiør og inventar
Innvendig har kirkerommet et tredelt preg på grunn av søylerader. Det er orgelgalleri innenfor inngangen i vest. Koråpningen har tre spissbuer, hvorav den største i midten. Korgulvet er hevet to trinn over skipets gulv, og det er korskille i form av en lav skranke til venstre for midtgangen. På høyresiden er prekestolen, som har oppgang fra koret. Stolen er i likhet med døpefonten laget av A.M. Bottelsen da kirken var ny, ifølge kirkeleksikonet.
Altertavlen har et oppstandelsesbilde (1885) malt av Lars Osa i kopi etter et bilde av Carl Bloch. Kirkeklokken er ifølge kirkeleksikonet fra 1872. Kirken overtok i 1925 et Brantzeg-orgel fra 1858 fra Holmen kirke i Sigdal. Dette ble ifølge kirkeleksikonet restaurert i 1972. En katekismetavle fra 1699 fra gamlekirken skal være bevart.
Kirkegård og omgivelser
Det er en nokså liten kirkegård øst for kirken. Et par-tre hundre meter lenger nordøst er den gamle kirkegården, der stavkirken og en tømmerkirke stod. Den er fortsatt i bruk og ser ut til å være full.
Kilder og videre lesning:
- Alf Henry Rasmussen: Våre kirker. Norsk kirkeleksikon (Vanebo forlag, 1993), s. 360
- Kirkesøk
- Wikipedia
- B.E. Bendixen: «Varaldsøens kirke», i Kirkerne i Søndre Bergenshus Amt (Grieg, 1904), s. 435–438
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om det nåværende kirkestedet
- Riksantikvarens Kulturminnesøk om det tidligere kirkestedet
- Jan Brendalsmo: Kildegjennomgang: Middelalderske kirkesteder i Hordaland fylke (Riksantikvaren, 2016), s. 46–47
- Arkivverket: Prestegjeld og sogn i Hordaland